La Festa del Tomàquet arriba a la seva 8a edició i ho fa amb l’energia i entusiasme de sempre, pretén ser una alenada d’aire fresc, al mig de l’estiu i en un entorn complicat.


Plou poc, però per poc que plou... Plou Prou????
El món està canviant. Tant que fins i tot a les dites tradicionals els hi hem d’acabar afegint interrogants. 
El canvi climàtic ja és un fet i ens comença a afectar en el nostre fer diari.
La Festa del Tomàquet del Bages es va crear en el seu dia per poder donar a conèixer un dels productes estrella de la nostra horta. Per conèixer el dia a dia de la nostra pagesia i per posar en valor, entre d'altres, la importància del consum de proximitat i de temporada.
En set edicions de la Festa del Tomàquet hem viscut de tot: anys de bonança, anys de mal clima, anys d'incendis forestals i anys de sequera.
El canvi climàtic ens avisa que cal que tornem la mirada a la nostra terra, al nostre paisatge, que el cuidem, que invertim en ell valorant-lo com es mereix. La Festa del Tomàquet és això i tots els actes que s'hi celebren tenen aquest rerefons important. Del 19 al 27 de Juliol Manresa celebra la Festa del Tomàquet, enguany amb Artés com a municipi convidat, i l'ou com a producte estrella.
Davant d’aquest panorama global, la Festa del Tomàquet retorna cada any per intentar ajudar a revertir la situació en allò que li és possible: intentar escurçar les cadenes de distribució perquè el pagès s’hi pugui guanyar millor la vida i que això reverteixi en el territori i la seva gent. Donar a conèixer el producte local, generar sinergies amb altres agents del territori com la restauració, o generar, entre d’altres, orgull sobre el producte local són alguns dels propòsits de la festa.

Dissabte 27 de juliol el Mercat del Tomàquet al Passeig Pere III


Consulta tota la programació!


ACTIVITATS                                   PROGRAMA

Festa del Tomàquet 2024:

La Festa del Tomàquet del Bages, l’esdeveniment al voltant del producte estrella de l’horta bagenca, celebrarà la vuitena edició del 19 al 27 de juliol. La festa tindrà els ous com a productes convidat 

Com cada any, el programa inclourà diferents jornades tècniques, showcookings, degustacions, visites a productors, el tradicional Mercat del Tomàquet i moltes activitats més! Aquest any, com a novetat, s'incorporen diverses activitats vinculades a la transhumància d'un ramat de cabres, que arribaran a Manresa el dia 19 de juliol, procedents de la platja a través del camí ramader de Marina.

L’últim dia, el dissabte 27, es tornarà a fer el Mercat del Tomàquet al Passeig Pere III.

La Festa del tomàquet és:

  • Un homenatge a la nostra pagesia
  • Una manera de consumir, pròxima, local i coherent
  • L’exaltació del producte de temporada
  • La potenciació d’una distribució coherent i de proximitat
  • L’arrelament a un territori i a un paisatge
  • Admiració per la Séquia de Manresa, el canal que fa 600 anys que ens dona aigua
  • Un agraïment a la restauració bagenca que aposta pel producte de proximitat
  • Una picada d’ullet a totes les persones que guarden, cuiden i mimen les llavors
  • Un espai de reflexió i relació amb l’entorn del producte estrella de la nostra horta

Producte convidat: els ous

La festa manté l’aposta pel producte convidat, amb la voluntat de donar a conèixer els diversos productes que es produeixen a la comarca. Enguany, seran els ous.

Els ous de gallina són un aliment interessant des del punt de vista nutricional, ja que no aporten massa energia ni greixos saturats, però sí que són rics en proteïnes, vitamines i minerals. Aquestes característiques, juntament amb la bona acceptació en tots els grups d’edat, el fet que són molt versàtils gastronòmicament (truites, truites farcides, ous ferrats, ous durs, ous remenats, ous remenats amb verdures, bolets i marisc, ous passats per aigua, ous escaldats, ous al forn, en pastissos, postres, cremes, salses, etc.) i que tenen un preu molt assequible, els converteix en un aliment que es pot incloure diverses vegades a la setmana, en substitució d’altres aliments d’origen animal com la carn, el peix i els làctics com el formatge.

Organitzadors