Com reconèixer-ne la qualitat

Un bon tomàquet del Bages es veu a primera vista, però podem aprendre unes pautes molt senzilles per a detectar la qualitat i distingir-los d’altres tomàquets que potser no siguin tan bons o no estiguin en un punt òptim de maduració.

Textura

Al tacte han de tenir la pell turgent i fina com de seda, però no dura. La fermesa disminueix en madurar. Mai no els pressioneu per veure si són madurs, tracteu-los sempre amb delicadesa. Sospeseu-lo i toqueu-lo amb cura i notareu si teniu un bon tomàquet a les mans.

Color

El color pot ser un indicador del grau de maduració i dependrà de cada varietat, però en general han de tenir un color de rosat a vermell homogeni. En el cas de tomàquets verds resulta més difícil distingir el grau de maduració. Podríem dir que el rosa és el color més característic dels tomàquets de la comarca.

Olfacte

Un bon tomàquet és aromàtic. Bo i sencers no fan gaire olor, però sí que notarem els primers aromes terrosos i herbacis. Un cop oberts, aquests aromes són molt més intensos i complexos.

Forma

Els tomàquets són fruits naturals i, per tant, la seva forma no és mai igual. Defugiu-ne quan siguin idèntics entre ells o massa perfectes per fora. Poden ser clivellats, però la clivella no ha de ser massa gran.

Aspecte

El primer que veiem d’un tomàquet és el seu aspecte. Ha de presentar una textura fina i una aparença d’un brillant moderat. Que no recordi al plàstic.