Govern obert i transparència

Participació ciutadana Agenda 2030


L’Ajuntament de Manresa, conscient de la importància de la implicació ciutadana en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a escala local, ha dut a terme al llarg d’aquests darrers anys accions i campanyes adreçades a informar, sensibilitzar i donar veu als agents locals, la ciutadania i el personal municipal per configurar l’Agenda 2030 de la ciutat.

Des de l’any 2019, l’Ajuntament ha organitzat diferents accions de sensibilització al voltant dels ODS, que han inclòs accions de creació de la marca Agenda Manresa 2030, difusió de material informatiu, tallers, una exposició itinerant i presentacions a diferents col·lectius (escoles, instituts, associacions, etc.). 

Els tallers, adreçats a la ciutadania, es van realitzar amb l’objectiu d’informar sobre els ODS i la seva consecució a Manresa. També amb la voluntat de recollir l’opinió del màxim d’actors locals possibles per a la posterior elaboració de l’Agenda 2030 local. 

El material es va fer arribar les escoles i instituts de la ciutat i a més de 200 agents. Hi van participar un total de 14 centres i 1.703 alumnes d’entre quart de primària i segon d’ESO,  que van realitzar 1.688 exercicis de priorització de reptes de futur i van aportar 4.276 opinions sobre l'informe "Els reptes dels ODS a Manresa. Document per al debat ciutadà".

L’Ajuntament també va elaborar dos formularis on-line; un adreçat a agents locals, que va ser respost per 85 representants d’entitats, i un altre adreçat a la ciutadania, que va rebre 860 respostes. Paral·lelament al qüestionari, es van realitzar entrevistes a 12 agents locals. 

Divulgació amb el programa ACTUA

El 2021, l’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, va posar en marxa el programa ACTUA, un cicle de tallers ciutadans de divulgació, formació i crida a l'acció per aconseguir una ciutat més sostenible, resilient, justa i segura. 

L’objectiu és doble: d’una banda, informar i sensibilitzar la població sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible globals i els reptes locals que se’n deriven, i d’altra banda, implicar la ciutadania, a títol individual i de forma col·lectiva, per contribuir a fer realitat aquests objectius a la nostra ciutat. 

Per dur a terme els tallers ACTUA, diverses àrees municipals (Presidència, Cultura, Medi ambient, Ensenyament, Dona, Cooperació, i Centre Històric), han treballat de forma transversal per presentar propostes d’activitats adreçades a diversos col·lectius, que s’han dut a terme en diferents moments de l’any. 

En aquest vídeo teniu una mostra dels tallers que s’han realitzat fins ara: 

A través del programa ACTUA, l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, anima tota la ciutadania a passar a l'acció directa i a transformar el seu entorn per lluitar junts en favor del planeta, les persones, la pau i la prosperitat.

Seguiment de l'Agenda Urbana Manresa 2030

L'Agenda Urbana Manresa 2030 s'articula a través de 8 Missions i 30 Accions. Podeu consultar el percentatge d'execució de cadascuna d'elles i fer un seguiment del procés participatiu a la plataforma Decidim de l'Ajuntament de Manresa.