El govern municipal de Manresa fa una revisió a fons de les ordenances fiscals i hi inclou mesures per fomentar les energies renovables i la mobilització d'habitatge per al mercat de lloguer
Dilluns, 18 d'Octubre de 2021Bonificacions per a la instal·lació de plaques soles o un recàrrec del 50% als propietaris amb tres o més pisos buits, a banda de la rebaixa de la bonificació a immobles propietat d’empreses constructores per incentivar que les posin al mercat. Són algunes de les mesures que proposa l’Ajuntament en les ordenances fiscals, que es portaran al Ple Municipal d’aquest dijous. La proposta inclou que la majoria d’impostos i taxes que recapta l’Ajuntament s’incrementin el 2,5% el 2022, després que l’any anterior impostos i taxes es van congelar per tal d’afavorir el conjunt de la ciutadania, en un context marcat per la pandèmia de la Covid-19. Amb les noves mesures augmenta la xifra de famílies que es podran beneficiar de bonificacions de la plusvàlua i s’amplia durant tot el 2021 la bonificació del 50% de la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires, entre altres mesures.
La proposta de modificació d’ordenances fiscals que el govern municipal portarà al Ple Municipal d’octubre, que tindrà lloc aquest dijous, inclou diverses mesures per bonificar les bones pràctiques en polítiques de sostenibilitat, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques per generar energia per a l’autoconsum, i també per incentivar la posada al mercat d’habitatges desocupats.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, juntament amb el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda i Presidència, Valentí Junyent Torras, han presentat avui la proposta de modificació d’ordenances, que aquest any han estat revisades a fons.
La proposta de l’Ajuntament es basa en un increment del 2,5% de la majoria de taxes i impostos que recapta l’Ajuntament. L’equip de govern ha acordat aquest increment, després de la congelació de l’any passat en el context de la Covid. Cal tenir en compte que l’increment de l’IPC previst ronda el 4% i que caldrà fer front a la pujada salarial dels 2% al funcionariat que té previst aplicar el govern central, a banda també de la pujada del cost dels subministraments.
En la roda de premsa, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha remarcat que s’ha fet un treball intens de revisió de les ordenances, amb la voluntat política de fer canvis en el context d’emergència habitacional i canvi climàtic. Per aquest motiu ha volgut fer un agraïment als serveis tècnics, a la regidoria d’Hisenda, així com als grups municipals amb els quals s’ha compartit i treballat la proposta d’ordenances. L’alcalde ha fet un agraïment als grups, en especial el de FEM Manresa, amb qui s’ha treballat a fons la proposta, que recull una bona part de les seves aportacions.
Bonificacions a l’IBI
Pel que fa a l’IBI, l’increment general és del 2,5%, però destaca el recàrrec del 50% que s’aplicarà als rebuts dels habitatges de propietaris que en tinguin tres o més de desocupats de manera permanent. El govern utilitza aquest instrument fiscal per instaurar aquesta mesura, que s’afegeix a d’altres que ha anat posant en marxa amb l’objectiu de posar al mercat habitatge buit i fer front a la necessitat d’habitatge a la ciutat.
Encara pel que fa a bonificacions, les que s’apliquen als immobles destinats a compravenda propietat de les empreses constructores, es rebaixa del 90 al 70%, per incentivar la seva posada al mercat.
D’altra banda, hi haurà nous beneficis fiscals per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis, tant plurifamiliars com unifamiliars i naus industrials. En aquest cas, la bonificació passa del 30 al 50%, i de 2 a 4 anys, i té per objectiu el foment de l’ús d’aquesta energia renovable, especialment al sector industrial. La bonificació tindrà un topall de 200 euros anuals per Kw instal·lat.
Pel que fa a l’increment general del 2,5% que es proposa per aquest any a l’IBI, aquest arriba després del congelacions o pujades moderades els darrers anys: 0% (2021); 1,7% (2020); 1,5% (2019); i 2,5% (2018). El 2017, la pujada ponderada va ser també del 0%, tot i que els tipus impositius van créixer, però la majoria de rebuts no van variar. El 2016 i 2015 les ordenances també es van congelar, de manera que l’increment anual mitjà de tots aquests anys se situa per sota de l’1%.
Quant a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), l’increment del 2,5% arriba després que l’any passat els coeficients no es van modificar, mentre que els anys anteriors les pujades van ser de l’1,3% (2020) i 1,5% (2019). El 2018 es va congelar l’impost.
El govern sí que mantindrà sense canvis el 2022 l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM). En aquest capítol, es manté la bonificació del 75% per als vehicles elèctrics i del 50% per als híbrids. Tampoc no s’incrementa l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), que ja són al seu topall.
Plusvàlua i taxes
Pel que fa a l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), el tipus impositiu passa del 15,49% al 16,87%, tot i que el tipus continua sent entre els més baixos de les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya i lluny encara del topall legal, que se situa al 30%. La proposta inclou també incrementar fins al màxim previst per la llei (3,7%) el coeficient per al tram d’entre 1 i 5 anys en cas d’increment de valor en les transmissions de terrenys. I encara en relació a la plusvàlua, hi haurà més famílies que podran accedir a bonificacions: fins ara s’aplicava una bonificació del 95% a les famílies que ingressaven menys de 13.943,53 euros anuals, i ara es beneficiaran d’aquesta mesura les que cobrin menys de 15.935.46. I per beneficiar-se de bonificacions del 70%, abans calia cobrar menys de 17.927,39 euros, i ara la xifra se situa en 19.919 euros.
En el capítol de taxes, una de les mesures que va prendre l’Ajuntament en el marc de la crisi de la Covid-19 va ser bonificar el 50% la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires, per tal de donar suport a propietaris de bars i restaurants durant la crisi de la Covid-19. La mesura es va mantenir durant el 2021 i també es proposa mantenir-la el 2022.
L’increment que es proposa per la majoria de taxes també és del 2,5%. Algunes excepcions són la taxa d’escombraries domèstica, que passa de 120 a 125 euros anuals (increment del 4,1%) per fer front a l’augment del cànon per tona abocada al Parc Ambiental i amb el nou sistema de recollida de residus en preparació. Pel que fa a la taxa per als establiments i comerços, l’increment és del 6%, ja que la implantació del nou sistema a aquest sector es farà abans que el domiciliari.
D’altra banda, la taxa per a la retirada de vehicles (grua) s’unifica a 125 euros, per tal d’aconseguir cobrir el cost real del servei, que a partir del 2022 assumeix l’Ajuntament i que fins ara era deficitari i per tant havien de cobrir les arques municipals. Fins ara la taxa era de 108 euros (de 8 del matí a 8 del vespre) i de 119 (de 8 del vespre a 8 del matí) i la nova taxa s’aproxima més a la de les ciutats de mida similar.