Crònica del ple municipal ordinari de dijous 18 de febrer de 2021
Dijous, 18 de Febrer de 2021S’aprova una proposició per estudiar la viabilitat de canviar el traçat del carrer Granollers, dins l’àmbit de les obres de l’avinguda dels Països Catalans. També s’aproven les bases de les noves ajudes destinades a empreses que contractin persones en situació d’atur i s'explica el vuitè informe del Pla de Reconstrucció, que supera ja els 4,7 milions d’euros. Fem, ERC i JxM voten a favor d’una proposició de suport a Pablo Hasél i per la preservació del dret de llibertat d’expressió.
El ple municipal ordinari de dijous 18 de febrer va aprovar, amb els vots de l’equip de govern, encarregar als serveis tècnics municipals l’estudi de la viabilitat de canviar el traçat del carrer Granollers, dins l’àmbit de les obres de la nova avinguda dels Països Catalans. La proposició inicial la va presentar el PSC, Fem Manresa i Ciudadanos a petició de l’Associació de Gent Gran de la Font dels Capellans de Manresa. Al ple, va intervenir, en nom de l’entitat, Ramon Roura Selga, que va fer notar el seu rebuig al projecte actual que s’està desenvolupant per construir la nova avinguda dels Països Catalans, que implica canvis en el perímetre de la residència de la Font dels Capellans.
Els grups d’ERC i JxM, mitjançant una esmena de substitució, van reconèixer que, malgrat que l’afectació ja es preveia en el POUM, no s’havia informat prou dels canvis que patiria el jardí de la residència, i es va reiterar que el planejament preveu compensar els terrenys afectats (609 m2) per uns de nous (612 m2). També van informar que aquests nous terrenys ja s’han pogut obtenir i que està prevista una intervenció de millora del jardí resultant que permetrà aplanar sòls que ara fan pendent i, per tant, fer que el nou jardí tingui encara més espai per als usuaris que el que te ara. Aquesta intervenció de millora s’ha quantificat en 100.000 euros, que finançarà l’Ajuntament i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
En la lectura de la proposició, també es va recordar que els nous vials que s’estan construint exerciran un paper estructurador i permetran relligar barris, ordenar els nous sòls públics i completar la urbanització de tot l’entorn de la residència. I permetran la definició d’un nou espai públic de més de 3.200 m2 entre els carrers Granollers, Fra Jacint Coma i Galí i l’avinguda dels Països Catalans, i l’ampliació del pati Guillem Catà.
En els acords, la proposició compromet a l’equip de govern a fer possible tots aquests passos exposats. Igualment, s’encarregarà als serveis tècnics municipals l’estudi de la viabilitat de canviar el traçat del carrer Granollers —tal com demana l’Associació de Gent Gran de la Font dels Capellans— amb l'objectiu de facilitar una interpretació tècnica i objectiva de l'actual POUM, promoure la informació, el debat, la reflexió i els efectes del possible desplaçament d’aquest traçat. La proposició també preveu la creació d’una comissió de seguiment dels acords, formada per tots els grups municipals de l’Ajuntament de Manresa; el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; la direcció de la residència; l’Associació de Gent Gran de la Font dels Capellans; i la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran. L’esmena de substitució es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern, fet que va fer decaure la proposició inicial presentada pel PSC, Fem i Ciudadanos.
Ajuts per a les empreses que contractin persones en situació d’atur
Per unanimitat de tots els grups, es van aprovar les bases que regulen l’atorgament d’ajudes per a les empreses que contractin persones en situació d’atur. Per rebre els ajuts, les empreses hauran de contractar aquestes persones per un període mínim de tres mesos i com a mínim a mitja jornada. L’ajuda consisteix en el cobriment del 90% dels costos salarials fins a un màxim de sis mesos. L’import total que l’Ajuntament de Manresa hi destinarà és de 83.000 euros.
Aquestes ajudes formen part del Pla de Reactivació de l’Ocupació de la Diputació de Barcelona. En total, l’Ajuntament de Manresa rebrà 262.269,43 euros d’aquest pla. A banda de la línia d’ajudes a les empreses (83.000 euros), també s’activarà la línia de plans d’ocupació, amb la contractació de 9 persones, i la línia de formació.
A banda d’aquest pla de la Diputació, en el ple municipal també es va informar del vuitè informe del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que supera ja els 4,7 milions d’euros (vegeu més informació d’aquest punt en aquest enllaç).
Proposició per preservar el dret de la llibertat d’expressió
A proposta de Fem Manresa, es va aprovar una proposició de suport a Pablo Hasél i per la preservació del dret de llibertat d’expressió. Hi va votar a favor Fem, ERC i JxC, mentre el PSC i Ciutadans hi van votar en contra. La proposició mostra el rebuig total i absolut a l’empresonament de Hasél i exigeix l’anul·lació de totes les causes obertes i de les sentències condemnatòries de qualsevol persona que hagi fet ús del seu dret a llibertat d’expressió, concentració i manifestació. També van exigir la derogació immediata de la llei mordassa i la reformulació del codi penal.
A banda, en el transcurs del ple, també es va aprovar la designació de representants municipals a la Comissió de la Xarxa Intermunicipal de Mobilitat Verda, que recaurà en l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i en el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, i a la Taula de Mobilitat de la Catalunya Central, que recaurà en el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí. També es va aprovar un dictamen per aprovar la minuta del conveni urbanístic que se subscriurà amb la societat puntes SA per resoldre extrajudicialment un recurs contenciós administratiu en relació al POUM, a l’haver arribat les parts a un acord.