Govern obert i transparència

Crònica del ple: Unanimitat de tots els grups en la proposició de la Plataforma de la Gent Gran que demana el compliment del dret universal als serveis bancaris

Dijous, 28 de Gener de 2021
Crònica del ple: Unanimitat de tots els grups en la proposició de la Plataforma de la Gent Gran que demana el compliment del dret universal als serveis bancaris

En la sessió també es va aprovar per unanimitat l’estudi de la creació d’un servei d’atenció a homes com a eina per combatre la violència masclista i per comprometre’ls amb la lluita contra el masclisme i les relacions sanes i equitatives.

El ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa corresponent al mes de gener, celebrat aquest dijous 28, va aprovar per unanimitat, a petició de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran a Manresa, una proposició per garantir el compliment del dret universal als serveis bancaris amb consideració a les capacitats i necessitats de la clientela.

 

El text insta les entitats bancàries de Manresa a parar el deteriorament de l’atenció als clients, facilitant una atenció presencial personalitzada durant tot l’horari i en totes les oficines obertes a la ciutat a les persones que ho necessitin, així com a facilitar una atenció més comprensible a la nova ciutadania. La proposició mostra la preocupació per l’eliminació de sucursals, demana transparència i una tarificació social a les entitats bancàries i les exhorta a no cobrar comissions per serveis personalitzats quan no es tenen habilitats per fer-los en els caixers automàtics. En el ple, Víctor Feliu, membre de la plataforma, va defensar la proposició, que va rebre el suport de tots els grups.

 

Abans, la sessió havia arrencat amb la donació de compte de cinc modificacions de crèdit, tres de les quals per aportacions que ha fet la Diputació de Barcelona: 52.122 euros per al manteniment d’edificis municipals, 76.574,21 euros per al Pla de Millora de l’Espai Públic de voreres i 20.000 euros per a les obres de l’Espai 1522. Es tracta d’ajuts corresponents al programa Xarxa 2020-2023 i, en el cas de l’Espai 1522, del programa de Cultura. Les altres dues modificacions feien referència a 1.500 euros per a les proves psicotècniques de la Policia Local i 740.643,61 euros per la reparació dels danys ocasionats pel temporal Glòria a la resclosa de la Sèquia de Manresa, uns diners que arribaran d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (313.595,56 euros) i de l’aportació de la Junta de la Sèquia (427.048,05 euros), entitat que administra el canal i que executarà l’obra.

 

En la sessió, també es va donar compte de l’aprovació del Pla Normatiu de l’Ajuntament de Manresa per al 2021, de l’ampliació del termini de presentació de les obres previst en la convocatòria de la cinquena edició del Premi TAV-CC/El Casino (Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central) i del setè informe de seguiment del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que constata que fins ara ja s'han destinat 4.285.441,73 euros a les mesures per fer front a les conseqüències derivades de la Covid-19 (vegeu més informació sobre el Pla de Reconstrucció en aquest enllaç).

 

Ja dins l’àrea d’Alcaldia i Presidència, es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC i JxC) i del PSC i amb l’abstenció de Fem Manresa i C’s autoritzar a Aigües de Manresa la concertació d’un préstec de 2 milions d’euros a un termini de 8 anys. Tot seguit, es va tirar endavant el Pla Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals 2017-2021 de Manresa, que es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxC i l’abstenció dels grups de l’oposició. I, per últim, es va debatre la modificació dels estatuts del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC), davant d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tot i que la sentència fa referència a un supòsit fàctic molt concret que ha perdut el seu objecte, ja que l’Ajuntament va revocar el maig de 2019 els acords qüestionats, es feia necessari, per raons de prudència, esvair qualsevol dubte sobre el model organitzatiu del Consorci. Es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, JxC) i del PSC i l’abstenció de Fem Manresa i C’s.

 

Dins l’àrea de Serveis Generals, es va exposar el nou organigrama funcional de l’Ajuntament de Manresa —que es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxC i l’abstenció de l’oposició— i de la proposta de modificació de la relació de llocs de treball de personal funcionari, que es va aprovar amb els vots d’ERC, JxC i Fem Manresa i l’abstenció de PSC i C’s.

 

I, dins l’àrea de Territori, es va aprovar la continuïtat del servei de retirada i dipòsit de vehicles de la via pública de Manresa fins com a màxim el 26 de maig, de cara a poder acabar d’estudiar si es realitzarà una nova concessió externa o es prestarà el servei directament des de l’Ajuntament. ERC i JxC hi van votar a favor, el PSC i C’s es van abstenir i Fem Manresa hi va votar en contra.

 

Tot seguit es va passar a l’apartat de les proposicions, en el qual es van debatre tres propostes efectuades pel grup Fem Manresa. La primera, que feia referència a la creació del Servei d’Atenció a Homes (SAH) per a la promoció de relacions no violentes, es va aprovar per unanimitat després que tots els grups, inclòs el proposant, presentessin una esmena de substitució per acabar d’enriquir el text inicial, segons van exposar. La proposició que va tirar endavant compromet l’Ajuntament de Manresa a estudiar la creació del SAH com a servei per combatre la violència masclista en el marc de l’elaboració del III Pla d’Igualtat de Manresa. Es tracta d’un servei no judicialitzat destinat als homes per comprometre’ls amb la lluita contra el masclisme i les relacions sanes i equitatives. Mentre el pla no estigui llest, la proposició insta l’Ajuntament a intensificar les campanyes de sensibilització.

 

La segona proposició que es va debatre va ser la de suport a Adrián Sas i per la retirada de les acusacions particulars de la Generalitat a independentistes. Es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i de Fem Manresa. PSC i C’s hi van votar en contra. I la tercera proposició va ser la que va demanar la creació d’un servei municipal d’atenció psicològica a la ciutadania, com a resposta als efectes sobre la salut mental que està provocant la pandèmia. El text va rebre una esmena d’ERC i JxC. Així, la proposició final va comprometre l’Ajuntament a continuar i millorar la difusió dels serveis i les accions que es porten a terme des de l’Ajuntament i a posar-se a la disposició del Servei Català de Salut per gestionar tot allò que sigui necessari en aquesta matèria des de l’Ajuntament. Es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern. PSC i C’s es van abstenir i Fem Manresa hi va votar en contra.