CRÒNICA DEL PLE: L'Ajuntament de Manresa es dota d'un protocol intern per a la prevenció, detecció i actuació davant de situacions d'assetjament sexual
Dimecres, 23 de Setembre de 2020Durant la sessió també s’ha explicat el nou informe del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica, que eleva a 3,2 milions d’euros els diners destinats a fer front als efectes de la Covid-19.
El ple de l’Ajuntament de Manresa, celebrat aquest dijous 24 de setembre a la tarda, ha aprovat per unanimitat el protocol intern per a la prevenció, detecció i actuació davant de situacions d’assetjament sexual per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en el marc de les relacions laborals.
Amb aquest document, l’Ajuntament de Manresa fa un pas més en la lluita contra les agressions sexuals i cap a la igualtat, dotant-se d’una eina que persegueix l’assoliment d’un entorn de treball productiu, segur i respectuós per a totes les persones. El protocol estableix el compromís de l’Ajuntament de posar en marxa mesures de sensibilització per tal de prevenir conductes d’assetjament sexual; de difondre el protocol i facilitar oportunitats d’informació i formació adreçades a tot el personal treballador; de donar suport i assistència específica a les persones que puguin estar patint aquestes situacions, i de garantir que no s’admetran represàlies envers la persona assetjada que presenti queixa o denúncia interna o envers les persones que participin d’alguna manera en el procés d’abordatge.
El protocol ha estat possible gràcies al treball conjunt de la Regidoria de Recursos Humans, la Regidoria de Feminismes i LGTBI i la representació sindical de les persones treballadores, que han rebut l’assessorament especialitzat i el suport tècnic de l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona.
Abans d’aquest punt, el ple s’ha iniciat amb la donació de compte de diversos punts, entre els quals ha destacat l’informe de seguiment del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica corresponent a aquest mes de setembre, que eleva fins als 3,2 milions d’euros els diners destinats a fer front als efectes de la Covid-19 (més informació sobre aquest punt en aquest enllaç).
Tot seguit, s’ha aprovat —amb els vots de l’equip de govern (ERC i JxM) i del PSC i amb l’abstenció de Fem i Ciutadans— la ratificació de l’acord de dissolució del consorci Parc Central; i amb els vots d’ERC i JxM, l’abstenció de PSC i Ciutadans i el vot en contra de Fem, la declaració de no disponibilitat de crèdit de tres partides, que es tiraran endavant l’any vinent: les obres per fer la nova Oficina de Turisme (39.000 euros), el nou ascensor a Puigmercadal i al SIAD (80.000 euros) i una partida de 55.000 euros per a formació de personal. La immobilització d’aquestes partides es deu al fet que l’Ajuntament no va complir el 2019 la regla de la despesa establerta en la Llei de Racionalització i Sostenibilitat (LRSAL) del Ministeri d’Hisenda, que també obliga, en aquests casos, a la realització d’un Pla Econòmic Financer, que s’ha aprovat en el següent punt amb els mateixos vots.
Encara dins l’àrea d’Hisenda, s’han aprovat modificacions de crèdit per obtenir diners per equipar la nova cuina de l’escola La Flama, per adaptar un nou espai per a Protecció Civil i per resoldre un problema de goteres al Palau Firal. Estaven dividides en dos punts. El primer s’ha aprovat amb els vots d’ERC, Junts i Ciutadans, i les abstencions del PSC i Fem. I el segon s’ha aprovat amb els vots d’ERC i Junts i l’abstenció de la resta de grups.
També s’han aprovat les ordenances que regulen les tarifes del servei públic de subministrament d’aigua potable i del servei de clavegueram —que presta Aigües de Manresa—, que entraran en vigor a partir de l’1 de gener de 2021 amb un augment del 3,5% de la despesa fixa, tal com es va acordar en el darrer Consell d’Administració d’Aigües de Manresa amb els vots favorables de tots els grups excepte l’abstenció del PSC. El punt s’ha aprovat amb els vots d’ERC i Junts, amb l’abstenció de Ciutadans i amb els vots en contra del PSC i de Fem.
Ja dins l’àrea de Territori, ha tirat endavant l’aprovació de l’actualització del contracte de dret de superfície d’una finca de titularitat municipal situada al carrer Dr. Zamenhoff. Es tracta d’una promoció d’habitatge protegit que va quedar aturada per la crisi el 2009 i que ara es vol reprendre. S’hi faran 17 pisos en règim de lloguer. S’ha aprovat amb els vots de l’equip de govern (ERC i JxM), PSC i Ciutadans i l’abstenció de Fem.
Tot seguit, amb els vots favorables de tots els grups, s’ha aprovat la modificació del contracte de serveis de neteja de les dependències municipals, arran de les mesures de prevenció que s’imposen per fer front a la crisi sanitària de la Covid-19.
Torn de les proposicions
El torn de les proposicions s’ha iniciat amb les tres que ha presentat el grup de Fem Manresa. La primera, “per a la realització de classes d’alfabetització digital per a famílies d’infants escolaritzats a la ciutat”. Ha estat aprovada per unanimitat.
La segona, per “iniciar un procés participatiu per a la reubicació del nom 1 d’Octubre en el nomenclàtor municipal”, que ara es troba a l’espai de davant del Jutjats de Manresa. Només ha rebut el suport de Fem i ha estat rebutjada.
I la tercera “per fer complir l’obligació de donar un ús social als habitatges buits de la ciutat”. Hi ha donat suport ERC, JxM i Fem. PSC i Ciutadans s’han abstingut.
Tot seguit, s’ha debatut una proposició d’ERC, Junts per Manresa i Fem Manresa per denunciar la fugida del Rei Joan Carles i per reprovar l’actuació del govern espanyol. S’ha aprovat amb els 19 vots a favor dels grups proposants i el vot en contra de PSC i Ciutadans.
El proper ple s’avança una hora
El proper ple ordinari, que serà dijous 15 d’octubre —tercer dijous de cada mes— s’iniciarà una hora abans del que és habitual: a les 16 h en comptes de les 17 h. El motiu és perquè al vespre, a les 21 h, està programada la inauguració de la Fira Mediterrània. Amb l’avançament, es dona més marge perquè el ple es pugui desenvolupar en la seva extensió.