Crònica del ple: L'Ajuntament es proveeix d'un protocol per abordar les violències masclistes a les festes populars i als espais públics d'oci nocturn
Dijous, 16 de Juliol de 2020En el ple ordinari d’aquest dijous també s’han aprovat les retribucions de l’equip de govern i el conveni amb l’Agència Tributària de Catalunya, i s’ha donat compte del segon informe del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica, entre altres punts.
L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous la sessió ordinària del mes de juliol, en la qual s’ha donat compte de la resolució sobre l’aprovació del ‘Protocol per a l’abordatge de les violències masclistes a les festes populars i espais públics d’oci nocturn de Manresa’. El document respon a un dels objectius del II Pla d’Igualtat de Gènere 2017-2020 i pretén aconseguir desnaturalitzar els comportaments més arrelats socialment que fonamenten el circuit de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, un procés que ha de contribuir a eradicar assetjaments, agressions verbals i qualsevol tipus de violències sexuals en els contextos d’oci nocturn en espais públics, i aconseguir que els espais de socialització no estiguin condicionats per raó de sexe, orientació o identitat de gènere.
El protocol ha estat elaborat per una àmplia representació de professionals que treballen en àmbits clau per a l’abordatge de les violències masclistes, com ara tècnics de la Diputació de Barcelona, de l’Institut Català de la Salut i de l’Agència de Salut Pública; agents del cos de Mossos d’Esquadra i de la Policia Local; i tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament de Manresa (Joventut, Salut, Cultura, Feminismes i LGTBI, Barris, Acció Comunitària, Educació Social, Ensenyament, Dona, Enllumenat Públic, Acció i Cohesió Social, Medi Ambient i Sostenibilitat). També, com a agents clau, es va comptar amb el president de l’Associació de Locals d’Oci Nocturn de Manresa, amb un dels propietaris de sales d’oci nocturn i amb un membre de la comissió del protocol contra les agressions masclistes de la Festa Major Alternativa de Manresa, i amb la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas.
Per a la realització del protocol, i de manera paral·lela, es va realitzar una enquesta per conèixer la realitat de les violències masclistes a Manresa, en la qual van participar 282 persones.
Com a resultat del treball, la Diputació de Barcelona va entregar un document amb una diagnosi de la situació i unes propostes d’actuació, amb les quals l’Ajuntament havia d’acabar d’elaborar el protocol final un cop revisat. Mentre es feia aquesta darrera tasca, l’Ajuntament ja va iniciar els circuits i les recomanacions proposades, realitzant una campanya de prevenció de les agressions sexistes a partir de la Festa Major del 2018, que es va ampliar i millorar durant l’any passat. El document final s’ha enriquit amb directrius recollides en els últims protocols de la Generalitat i de la Diputació, el contingut del qual es va presentar i consensuar amb el Consell Municipal de la Dona i amb tots els grups municipals del consistori abans de la seva aprovació final.
Ara, l’aprovació del protocol estrictament manresà permet recollir les singularitats de la ciutat i donar eines tant a l’Ajuntament com als diferents agents socials de la ciutat per abordar les violències masclistes i LGTBI-fòbiques a les festes populars i espais públics d’oci nocturn de Manresa d’una manera més efectiva.
Prop de 2,6 milions al Pla de Reconstrucció
A l’inici de la sessió, s’ha explicat el segon informe de seguiment de les mesures incloses en el Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que constata que l’Ajuntament ja ha destinat fins a mitjans de juliol 2.594.973,93 euros a les mesures previstes en el Pla per fer front als efectes de la Covid-19 a la ciutat, que desenvolupa l’acord de les “Bases per a un Pla local per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa” que el govern de la ciutat i tots els grups municipals van signar l’11 de maig passat (vegeu més informació sobre aquest tema en aquest enllaç).
S’aproven les noves retribucions
Les noves retribucions de l’equip de govern d’ERC i JxM, fruit dels ajustos propis que s’han de fer quan hi ha un canvi al capdavant de l’alcaldia, s’han aprovat també en aquest ple. El gruix del govern municipal no sofreix variacions, i gairebé tots els regidors i regidores tindran les mateixes delegacions que el primer any de mandat, però el govern passa de sis a vuit tinences d’alcaldia, amb l’objectiu que totes les àrees estiguin representades a la Junta de Govern, en un moment especialment crític pel fet que cal gestionar els efectes de la pandèmia del coronavirus (vegeu més informació sobre aquest tema en aquest enllaç).
El pas de sis a vuit tinents d’alcalde no implica un increment del cost del govern pel que fa a retribucions, ja que es fa una actualització a la baixa dels salaris de tots els membres del govern per tal que es mantingui el cost global actual. L’ajust és gradual i, d’aquesta manera, s’aplica una rebaixa al sou dels regidors de l’1,33%, de l’1,54% al sou dels tinents d’alcalde i de l’1,93% al sou de l’alcalde.
El punt s’ha aprovat sense cap vot en contra, amb les abstencions dels tres grups de l’oposició i els vots a favor de l’equip de govern.
Conveni amb l’Agència Tributària de Catalunya
En la sessió també s’ha aprovat la subscripció d’un conveni de col·laboració en matèria tributària entre l’Ajuntament de Manresa i l’Agència Tributària de Catalunya amb l’objectiu d’incrementar l’eficàcia i l’eficiència de la gestió pública en l’aplicació dels tributs i de millorar la qualitat dels serveis que es presten als ciutadans.
Un dels punts del conveni estableix que l’Ajuntament podrà realitzar actuacions de recaptació en període executiu d’ingressos tributaris i altres ingressos de dret públic fora de l’àmbit territorial de Manresa. El document també estableix un intercanvi de dades amb transcendència tributària entre els dos ens per tal de millorar la informació de la qual es disposa, així com formació en dret fiscal i tributari per al personal.
El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups menys de Ciutadans, que hi ha votat en contra.
S’aproven les bases de dues subvencions esportives
Per unanimitat de tots els grups municipals s’han aprovat de manera inicial les bases que regulen l’atorgament de subvencions destinades a entitats i clubs esportius locals per al desenvolupament de programes d’inclusió esportiva d’infants i joves amb pocs recursos econòmics, mitjançant l’atorgament de beques esportives. S’hi destina un import inicial de 18.000 euros que podrà ser ampliat en funció de les disponibilitats econòmiques de l’Ajuntament. Amb aquestes subvencions, l’any passat es van poder atorgar un total de 171 beques.
I amb els vots favorables del tots els grups, s’han aprovat unes altres bases, en aquest cas les específiques que regulen l’atorgament de la subvenció extraordinària per a la reactivació de l’activitat esportiva de les entitats esportives després de l’aturada provocada per la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. S’hi destina també un import inicial de 18.000 euros que podrà ser ampliat en funció de les disponibilitats econòmiques de l’Ajuntament.
Data del pròxim ple i dels festius del 2021
A banda, en el ple també s’ha aprovat (per unanimitat) que la sessió de setembre passa del dia 17 al 24, per tal que els serveis municipals tinguin temps de preparar la documentació per a les comissions informatives, tenint en compte les vacances del personal de l’agost.
També s’ha aprovat que els festius del 2021 seran el 22 de febrer, Festa de la Llum (el 21 s’escau en diumenge) i el 30 d’agost, dilluns de Festa Major.
Mapa sonor de Manresa i vehicles
Durant la sessió s’ha donat compte de la sentència dictada pel Tribunal Suprem, dins del recurs interposat per la societat Postes y Maderas, SA, en relació al Mapa de Capacitat Acústica de la ciutat que l’Ajuntament havia aprovat per ple el 2015, que ara s’haurà de modificar.
Pel que fa al punt sobre la compra de tres vehicles tipus furgoneta per al Servei de Projectes Urbans i Infraestructures Territorials, s’ha decidit finalment retirar de l’ordre per tal de poder estudiar la possibilitat d’incorporar vehicles ecològicament més sostenibles, a petició dels tres grups de l’oposició.
Proposicions de Fem Manresa i PSC
Els darrers punts que s’han debatut han estat quatre proposicions presentades per grups de l’oposició, tres de les quals han estat de Fem Manresa i una del PSC.
Amb 19 vots a favor (ERC, JxC i CUP), quatre abstencions (PSC) i dos vots en contra (C’s), s’ha aprovat la proposició de Fem de suport als 13 manifestants acusats de desordres públics i danys per defensar la universitat pública.
Per unanimitat s’ha aprovat la proposició de Fem Manresa per ratificar Manresa com a ciutat antifeixista, amb l’esmena que ha proposat ERC i JxC, aprovada també per unanimitat.
I també per unanimitat s’ha aprovat la proposició de Fem Manresa, amb una esmena del mateix grup inclosa, contra les praxis racistes dutes a terme per les immobiliàries i particulars en matèria d’accés a l’habitatge.
Pel que fa a la proposició presentada pel PSC sobre el retorn de la senyera, a la presidència de la celebració oficial de l’acte institucional de la Diada de l’Onze de Setembre a Manresa, s’ha rebutjat. Hi ha votat a favor el PSC i C’s, i en contra ERC, JxC i Fem. El fet que l’acte sigui presidit per la bandera estelada va ser aprovat en un ple de juliol del 2012.