Crònica del Ple Municipal Ordinari de l'Ajuntament de Manresa de 18 de juny de 2020
Dijous, 18 de Juny de 2020L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous a la tarda el ple del mes de juny, una sessió que ja s’ha pogut de fer de manera presencial, adaptant el Saló de Sessions a la nova normativa de seguretat. S’han doblat les taules per garantir la distància entre regidors i regidores i s’ha proporcionat gel hidroalcohòlic. També s’han separat les cadires del públic i tothom hi ha assistit amb mascareta.
Abans d’arrencar la sessió, s’ha fet un minut de silenci en memòria de totes les víctimes de la Covid-19, i en reconeixement a la feina que ha fet i està fent tot el personal que s’ha abocat a frenar la crisi sanitària, social i econòmica. La sessió ha acabat amb un altre homenatge, en aquest cas a l’exalcalde Juli Sanclimens, traspassat fa just una setmana.
Ja en sessió plenària, s’ha detallat el primer informe del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa —un document signat per tots els grups municipals per fer front a la crisi generada per la Covid-19— i s’han aprovat per unanimitat o per àmplia majoria qüestions com ara l’adjudicació d’un local de Puigmercadal a una iniciativa de supermercat cooperatiu; el Pla de Millora Urbana de la plaça Hospital —on una cooperativa vol realitzar un projecte de cohabitatge—; ajudes a infants i famílies, i tres proposicions: una contra el racisme, una altra contra la prohibició d’exhibir banderes no oficials a les façanes dels edificis públics i una tercera per garantir l’accés universal a l’aigua corrent a tots els domicilis.
A l’acabament del ple, l’Ajuntament de Manresa ha iniciat el procés de relleu pactat a l’alcaldia entre els dos grups que conformen el govern municipal (ERC i Junts per Manresa) amb la renúncia de l’alcalde Valentí Junyent.
S’adjudica un local Puigmercadal SuperCoop
El ple ha aprovat per unanimitat l’adjudicació del contracte d’explotació del local número 2 del Mercat de Puigmercadal a SuperCoop Manresa SCCL. L’Ajuntament de Manresa va obrir el concurs per destinar aquest espai a una activitat d’autoservei vinculada a un projecte d’economia social. Finalitzat el període de presentació de sol·licituds, se’n va comptabilitzar una, la de SuperCoop, que ha complert tots els requisits demandats, tal com s’ha exposat en la sessió. El local ocupa 278 metres quadrats de la planta baixa i dona a la façana del carrer de la Canal.
SuperCoop es defineix com un grup de persones voluntàries que ha trobat necessària l’obertura d’un supermercat cooperatiu a Manresa que es regeixi per valors com la participació dels seus integrants, els productes de proximitat i ecològics, la sostenibilitat i el territori, i l’alimentació accessible d’acord amb l’economia social i solidària.
Projecte de cohabitatge a la plaça Hospital
També amb el consens de tots els grups s’ha fet l’aprovació definitiva del Pla de Millora Urbana de la plaça Hospital, que permetrà al promotor —la cooperativa d’Habitatge de La Raval— tirar endavant una promoció de cohabitatge en aquest espai, amb la construcció d’un edifici de 18 pisos i la urbanització dels entorns.
Ajudes a infants i famílies
En la sessió plenària han tirat endavant —també per unanimitat— tres tipus d’ajudes a infants i famílies. En primer lloc, s’ha realitzat la modificació de crèdit corresponent a l’aportació econòmica que han fet els grups municipals al Pla de Reconstrucció Social i Econòmica, després que renunciessin a les assignacions d’abril i maig. Aquestes assignacions, que sumen un total de 15.500 euros, es destinen a ‘L’Estiu Educatiu’ i a la compra d’aparells per facilitar la connectivitat d’infants i joves.
En segon lloc s’han aprovat de manera inicial les bases que regulen la concessió de beques per a l’escolarització i de beques menjador a les llars d’infants municipals, amb una dotació pressupostària de fins a 100.000 euros. El termini per a sol·licitar-les serà del 29 de juny al 10 de juliol.
I, en tercer lloc, s’han aprovat de manera inicial les bases que regulen la concessió de subvencions destinades a entitats i clubs esportius que han acollit infants i joves de famílies afectades econòmicament per la Covid-19, per tal que els motius econòmics no siguin un impediment perquè aquests infants i joves puguin iniciar la nova temporada esportiva. S’hi destina un import inicial de 18.000 euros que podrà ser ampliat en funció de la demanda.
Accés universal a l’aigua
A proposta del grup de FEM Manresa, s’ha debatut una proposiciósobre l’accés universal a l’aigua corrent a tots els domicilis. La proposició de FEM ha rebut una esmena de substitució dels grups d’ERC i Junts per Manresa, que finalment ha estat la que ha tirat endavant amb el consens de tots els grups municipals.
Així, s’ha aprovat mantenir el programa de comptadors solidaris —que ja ha permès instal·lar 113 comptadors d’aigua a la ciutat— i realitzar un estudi de les ajudes públiques i d’aquelles que haurien de ser provinents de les subministradores, vinculades a la llei 24/2015 de Pobresa Energètica, de manera que les administracions competents regulin mecanismes clars per a la ciutadania que puguin contribuir a la sortida de la vulnerabilitat de les famílies afectades com a objectiu principal, més enllà de la mera protecció.
A la vegada, s’ha instat al Parlament de Catalunya, així com a les entitats municipalistes, a desenvolupar plenament el reglament de la llei 24/2015 de Pobresa Energètica, amb mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. I també s’ha instat al Congrés dels Diputats a modificar les lleis relatives a l’aigua, l’electricitat i els hidrocarburs per tal que esdevinguin normes justes i protectores de les persones i les famílies.
Per la llibertat d’expressió
També a proposta de FEM Manresa, s’ha debatut una proposició per la llibertat d’expressió i contra la prohibició de l’exhibició de banderes no oficials en façanes d’edificis públics. S’ha aprovat amb els 16 vots a favor de l’equip de govern (ERC i Junts per Manresa) i amb els 3 de FEM Manresa. El PSC (4) i Ciudadanos (2) s’han abstingut.
La proposició feia referència a la sentència d’aquest juny del Tribunal Suprem, segons la qual les banderes no oficials en edificis públics no són compatibles amb el marc constitucional. Davant d’això, la majoria del ple ha refermat el seu compromís amb la pluralitat social i ideològica, amb la llibertat d’expressió i el pluralisme polític i cultural, i amb la capacitat de poder expressar els acords polítics exhibint els símbols que es creguin convenients.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Manresa s’ha compromès a continuar penjant al balcó de l’Ajuntament la bandera irisada cada 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, i fer-ho també cada 17 de maig, Dia Internacional conta la LGTBI-fòbia.
Moció conjunta contra el racisme
En la sessió també s’ha aprovat una proposició —amb el consens de tots els grups— contra el racisme estructural i per la corresponsabilització de les institucions públiques en la seva erradicació. La proposta s’ha debatut després dels fets ocorreguts a Sant Feliu Sasserra, al Bages, destapats per un mitjà de comunicació, referents a una agressió racista d’un grup de mossos d’esquadra a un jove durant la seva detenció.
El ple ha rebutjat unànimement els fets i s’ha compromès a treballar per erradicar el racisme estructural. També s’ha compromès a facilitar mecanismes de denúncia per a la població víctima d’actituds i accions racistes o xenòfobes i a afavorir un sistema de control extern d’aquests processos, així com a difondre activament els drets i garanties de totes les persones i establir, abans d’acabar el 2020, un protocol davant d’agressions racistes.