Govern obert i transparència

La cultura popular serà ritual a la 21a Fira Mediterrània de Manresa

Dilluns, 01 d'Octubre de 2018
La cultura popular serà ritual a la 21a Fira Mediterrània de Manresa

La nova edició del certamen tindrà lloc del 4 al 7 d’octubre amb els rituals i la creació artística com a protagonistes. Aquest matí s’ha fet la presentació al Museu de les Cultures de Barcelona.

La 21 Fira Mediterrània de Manresa ja arribat. Del dijous 4 al diumenge 7 d’octubre, la capital del Bages es convertirà de nou en un dels epicentres culturals del país, acollint més d’un centenar d’activitats artístiques, professionals i de ciutat. Durant aquests quatre dies, la Fira acollirà 116 companyies que oferiran 161 funcions. La programació inclou 29 estrenes: 15 absolutes, 6 a Catalunya, 4 a la resta de l’Estat i 8 coproduccions.

 

L’edició d’enguany estarà protagonitzada pels rituals. I més concretament, a explorar la relació existent entre la cultura popular, l’espiritualitat i la comunitat i com aquesta connexió pot inspirar a la creació escènica contemporània.  

 

L’acte de presentació d’aquesta nova edició s’ha celebrat aquest matí al Museu de les Cultures de Barcelona amb la presencia de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; del director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez; de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, M. Àngels Blasco; de la cap de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, Mireia Sabaté; i de la gerent de la Fira Mediterrània, Lídia Hinojo.

 

Els rituals, protagonistes de la Fira


Les cultures són el resultat de la suma del llegat dels avantpassats, que fan que cada arrel sigui única, amb un llenguatge comú i uns ritus que  la identifiquen. Tant si es tracta d’una cerimònia antiquíssima com de noves formes de comportament contemporani, els rituals col·lectius destaquen sovint per la seva força estètica, uns codis depurats i una implicació comunitària que es converteix en una potent font d’inspiració per als artistes.

 

La inauguració de la Fira d’enguany, anirà a càrrec de la companyia basca Kukai Dantza que portarà -amb coreografia de Sharon Fridman, la col·laboració especial de l’Orfeó Manresà i en primícia a Catalunya- el seu espectacle Erritu (ritual) a la nau central de la Seu de Manresa. 

 

- El llegat ancestral maputxe en llenguatge contemporani. Un dels espectacles destacats d’enguany és Malen, una proposta de dansa contemporània signada per Ricardo Curaqueo, en què el coreògraf xilè d’origen maputxe porta al present el llegat ancestral del seu poble. Malen (nena en la llengua dels maputxes de Xile i Argentina) posarà sobre l’escenari de la Sala Petita del Kursaal (diumenge 7 d’octubre) a setze dones d’entre 9 i 70 anys, en un espectacle commovedor sobre els rituals, la terra i la feminitat. 

 

- Més rituals en escena


Els rituals també estaran presents a la proposta de la bailaora i coreògrafa de flamenc Eva Yerbabuena. La bailaora andalusa, escollida millor intèrpret femenina de dansa a la darrera edició dels Premis Max, presenta Cuentos de azúcar, en que uneix dos universos tan diferents com el flamenc i la cultura ancestral japonesa, de la mà d’Anna Sato, la cantant tradicional de l’illa d’Amami. També la Societat Doctor Alonso, habituada a trencar barreres escèniques, buscarà la connexió entre allò popular –la pandereta- i allò espiritual -, en aquest cas, la poesia de San Juan de la Cruz-, amb l’estrena absoluta d’Estudi per a pandereta.  

 

La Fira també programarà dues coproduccions amb el Mercat de les Flors que, en forma de residències de creació d’una setmana, segueixen el fil dels rituals. Per una banda, a El moviment de les coses que prenen temps, la prestigiosa ballarina coreana Ji Hye Chung i un grup multidisciplinar d’artistes reflexionaran sobre la llibertat d’expressió i els rituals de la dansa col·lectiva. I de l’altra, l’estada del ballarí i coreògraf Juan Carlos Lérida en un taller mecànic de Manresa, que sota el títol Máquinas Sagradas, inicia la creació de la seva nova aventura artística. En aquesta primera fase Lérida se centrarà en el món dels oficis i buscarà al Bages el ritme, el so i l’espiritualitat del dia a dia al taller. La trapezista Júlia Farrero també farà una residència artística a la Fira, en ple procés de creació de l’espectacle Teia, inspirat en la tradició ancestral pirenaica de les falles. 

 

Finalment, en connexió amb el concepte dels rituals, el programa inclou alguns espectacles més: Carles Dénia, el cantant valencià, estrenarà a Catalunya el seu homenatge al poeta del segle XV Ausiàs March amb l’adaptació del poema Cant espirituali l’Esbart Joaquim Ruyra presenta a la Seu de Manresa l’espectacle Tornar a Casa, un recull de danses basades en el fet religiós. I tot això sense oblidar la performance PAS per la PAU d’Ada Vilaró qui, des del passat diumenge 30 de setembre està immersa en un itinerari de sis dies creuant el Bages que es tancarà el proper 5 d’octubre davant de la Seu de Manresa.

 

ARTS ESCÈNIQUES I TRADICIÓ 


La Fira proposa més espectacles que mostren com la tradició i la cultura popular són eines poderoses per a la creació escènica contemporània. En l’àmbit del circ destaquen Animal Religion Fang, basat en la transformació del cos i el fang mitjançant l’acrobàcia. En dansa destaquen Sa mateixa, la proposta que ha unit sobre l’escenari a la cantant manacorina Joana Gomila i a la coreògrafa i ballarina barcelonina Lali Ayguadé, una reflexió sobre la creació de la memòria col·lectiva. La peça guanyadora de la darrera edició del Premi Delfí Colomé, Pilar de dos, un joc de dansa contemporània inspirat en el món casteller creat i interpretat per Clàudia Gómez i Raquel Viñuelas, i Cabaret 13, del coreògraf Roberto G. Alonso, que amb molt sentit de l’humor i les dosis justes de nostàlgia i erotisme portarà al present l’esperit burlesc d’aquelles sessions canalles del Paral·lel que van marcar època a principis del s.XX.

 

MÚSICA 


- Jazz & Folk. La Fira ha programat quatre concerts que apunten en una direcció ja habitual al certamen manresà: la connexió entre la improvisació contemporània i les músiques tradicionals. Per una banda, hi ha el projecte comú entre el pianista andalús i personalitat fonamental del flamenc jazz Chano Domínguez i el destacat trompetista sard Paolo Fresu. També combinen de forma magistral les dues disciplines musicals el cor d’homes de polifonia occitana Vox Bigerri i el bateria novaiorquès Jim Black. El brillant violinista polonès Janusz Prusinowski ha convidat a l’intrèpid graller català Manu Sabaté a formar part de la seva banda i explorar junts sofisticades possibilitats tímbriques i rítmiques a mig camí entre Polònia i Catalunya. I, finalment, la Megacobla dels Za!, un laboratori de creació pensat per portar el so de la cobla a territoris encara desconeguts.

 

- Escena de World Musicinternacional. The Skatalites, considerats els pares de la música jamaicana i l’ska i inclosos al cicle OFF Estepa Mediterrània; Bombino, màxim exponent de la guitarra tuareg, i que presenta en primícia a Catalunya el seu nou disc Deran; els anglopalestins 47Soul, un dels fenòmens emergents i més prometedors de l’Orient Mitjà; Sirventés, amb tres grans de l’escena mediterrània, o Kepa Junkera presentant com a espectacle de cloenda el seu aclamat FOK, són alguns dels artistes ja esperats a la Fira Mediterrània. En l’àmbit estatal també destaca la coproducció Galeuscat, punt de trobada de les cultures musicals de Galícia, el País Basc i Catalunya, i artistes com la gallega Uxía

 

- Ball Folk. Una de les activitats clàssiques en l’àmbit musical de la Fira és la Nit de Ball Folk, que tornarà a ocupar la Taverna Cervesa Guineu, al pati del Casino, durant la nit de dissabte. Enguany, el cartell compta amb les actuacions de 21 BOuTONS i el seu repertori de tradicions valona i catalana; la interessantíssima proposta de polifonia tradicional, dansa popular i percussió de les occitanes Cocanha, i l’orquestrina de festa major amb aromes vuitcentistes Aires del Montseny. 


- Novetats de l’escena d’arrel dels territoris de parla catalana


La Fira presenta com és habitual les principals novetats de l’escena d’arrel dels territoris de parla catalana. Arnau Tordera, líder dels Obeses, i el tenora Magí Canyelles, estrenaran la proposta Les cançons seran sempre nostres, explorant noves fronteres per a la cançó tradicional. També destaca l’estrena de (d)ones, el nou projecte de Les Anxovetes. Altres grups catalans que han escollit la Fira com a espai per a l’estrena absoluta de nous treballs discogràfics són el superb guitarrista Pau Figueres (Nada nuevo bajo el sol) i la Cobla Catalana dels Sons Essencials (Si son flors, floriran). Per altra banda, la Fira serà també l’aparador ideal davant de promotors internacionals per a grups ja consolidats de la fructífera escena festiva catalana com Doctor Prats, Roba Estesa oBalkan Paradise Orchestra. Finalment, destaquem dos interessants propostes provinents del País Valencià, a banda de la de Carles Dénia: A la sala Stroika (en el marc del cicle OFF Estepa Mediterrània) actuarà Feliu Ventura amb Xerramequ i Els Aborígens, fent l’estrena absoluta del seu nou treball Sessions ferotges. I a El Sielu comptarem amb la presència de Jonatan Penalba, una jove revelació de l’escena del cant tradicional valencià. 


FOCUS ILLES BALEARS


La Fira dedica el Focus d’enguany a les Illes Balears, amb una mostra representativa dels tresors que amaga la cultura popular de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La presència més espectacular del Focus serà la de quatre cavalls de raça menorquina del centre Eqüestre Equimar, que oferiran Aires de Menorca, una exhibició de doma, tradició molt present a la cultura popular de l’illa. A la mostra balear, també hi haurà la presència de la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del Foc de les Illes Balears; la música dels Xeremiers de Mallorca, que uneix a músics de dues generacions de sonadors mallorquins, i del Grup de Ball Pagès Es Broll, que oferiran una exhibició d’aquest conjunt de danses tradicionals molt antigues de les Pitiüses, amb acompanyament de tambor, flauta, espasí i castanyoles.

 

Aquesta és només una mostra de l’àmplia presència que la Fira reserva al patrimoni i la vessant més comunitària de la cultura popular. El programa inclou, entre moltes altres propostes, una jornada castellera (dissabte 6 d’octubre a la tarda), una trobada de dracs(diumenge 7 d’octubre) i l’estrena de la Baixada de les Escales de la Seu a càrrec dels  Armats de Manresa, amb la col·laboració especial del pianista Manel Camp.


La Fira Mediterrània de Manresa compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa i lDiputació de Barcelona i amb el copatrocini institucional del Ministeri d'educació, cultura i esportsAcción Cultural Española, la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, l'Instituto Basco Etxepare i l'Institut Ramon Llull. 

 

Més informació a http://firamediterrania.cat/ca