Govern obert i transparència

Discurs de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en el pregó institucional de la Festa de la Llum 2016

Dijous, 18 de Febrer de 2016
Discurs de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en el pregó institucional de la Festa de la Llum 2016

Bona nit,

 

En primer lloc vull destacar que aquest magnífic pregó que hem escoltat avui en aquest Saló de Sessions és un reconeixement a la feina feta per Josep Alabern i el seu equip a l’empresa municipal Aigües de Manresa, que s’ha convertit en una empresa de referència en la gestió pública de l’aigua a Catalunya.

 

Un pregó que, a banda d’interessant i emotiu, ha estat també molt instructiu perquè m’ha permès aprendre dues coses importants.

 

La primera és que va ser la persona que va ensenyar el nostre pregoner a ser enginyer, Josep Ma Compte Guinovart, qui va tenir la idea de fer un llac a l’Agulla per assegurar l’abastament d’aigua a Manresa. Un llac que avui és un referent de lleure i de natura per als manresans.

 

La segona és que el senyor Alabern li deu bona part de la seva “manera de ser i de fer” a un manresà militant com va ser Josep Ma Vives i Llambí.

 

Avui, quan recordem aquells que el 1345 van aconseguir desencallar la construcció de la Sèquia i l’arribada de l’aigua a Manresa, hem de destacar la feina que s’ha fet des d’Aigües de Manresa i la Junta de la Sèquia per aconseguir que avui tinguem garantit el subministrament d’aigua a la nostra ciutat. Aigües de Manresa, com a empresa municipal, també ha fet importants actuacions en benefici de la ciutat. Per esmentar algunes de les més recents: la gestió de les Piscines Municipals o la renovació del carrer Joc de la Pilota que hem inaugurat avui.

 

Som la ciutat de la Llum, però també de l’aigua, i això ens situa en unes condicions immillorables per poder encarar el nostre futur.

 

De fet, no és casual que la nostra ciutat s’hagi convertit en la capital de la gestió pública de l’aigua després que hagi estat triada per acollir la seu del Consorci per a la Gestió d’Aigües de Catalunya (el CONGIAC).

 

Des d’aquí, doncs, des del Cor de Catalunya, aquest organisme ofereix els seu suport per a la gestió de l’aigua a ciutats com Reus, Mataró, el Prat del Llobregat, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, entre molts d’altres.

 

Manresa té una llarga i reconeguda tradició en la gestió pública de l’aigua gràcies a l’experiència acumulada per Aigües de Manresa i aquest fet és un reconeixement a aquesta trajectòria, que a la vegada reforça la nostra capitalitat.

 

Com hem sabut avui, també gràcies al pregó, aquesta tradició de la gestió pública de l’aigua ens ve de lluny, ja que el 1861 es va crear a la nostra ciutat la Junta d’Aigües Potables.

 

Comparteixo moltes de les apreciacions que el senyor Alabern ha posat sobre la taula aquest vespre en relació a la necessitat d’impulsar l’activitat econòmica de la nostra ciutat, al paper de la iniciativa privada en l’impuls industrial o a la tasca facilitadora que ens correspon a les administracions. Comparteixo també les seves consideracions en relació a la “pau política” que tradicionalment es viu a Manresa.

 

El mateix puc dir de la seva visió sobre la necessitat d’oferir un bon servei que tenen les empreses les privades i les públiques. I d’obtenir beneficis, també les privades i les públiques. Perquè creiem que les administracions tenim l’obligació d’assolir tant l’eficiència en els serveis com la seva viabilitat econòmica. Perquè aquesta és la manera de fer-los sostenibles i poder-los mantenir. Aquests són dos aspectes fonamentals als que no podem renunciar i els hem d’intentar  aconseguir sense prejudicis, ja sigui amb la gestió directa municipal, com en el cas d’Aigües de Manresa, com amb altres fórmules indirectes que també han demostrat la seva eficàcia.

 

Però em sembla especialment encertada la seva referència a la necessitat que tenim, en aquests moments de crisi global i total, que aparegui “una varietat de la nostra espècie que no ha existit mai”: un nou ésser humà, més madur, amb valors ètics, un HOME NOU il·luminat per una nova llum. Una reflexió que venint d’una persona amb la trajectòria i l’experiència del nostre HOME DE LES AIGÜES encara és més rellevant.

 

El senyor Alabern ha escrit “Gràcies, Manresa” en la seva dedicatòria al Llibre d’Honor de la Ciutat abans de començar aquest acte. Nosaltres també et volem dir “Gràcies, Josep” per tot el que has fet, el que fas i el que faràs per aquesta ciutat.

 

Moltes gràcies i bona Festa de la Llum.