Govern obert i transparència

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 19 de setembre de 2024

Dijous, 19 de Setembre de 2024
Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 19 de setembre de 2024

Durant la sessió, s’ha aprovat la nova Zona de Baixes Emissions i ajuts per a comerços del Centre Històric i de la resta de la ciutat. També s’ha aprovat el nou contracte de patrocini entre l’Ajuntament de Manresa i el Bàsquet Manresa.

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes de setembre. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat de diferents informes de tresoreria i intervenció, i també de modificacions de crèdit per introduir al pressupost municipal 500.000 euros provinents de subvencions d’altres organismes, com per exemple els 180.000 euros de la Generalitat de Catalunya per a programes de difusió del Museu del Barroc o els 100.000 euros de la Diputació de Barcelona per a activitats en el marc de la Ciutat Europea de l’Esport 2024, entre altres.

 

L’apartat dels dictàmens s’ha iniciat amb l’aprovació del Compte General del Pressupost de l’exercici 2023, que agrupa el compte de l’Ajuntament de Manresa i el de consorcis, societats mercantils i empreses municipals, i que ascendeix a 303 milions d’euros. S’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, PSC i Impulsem) i també de Junts, i l’abstenció de Fem, FNC i Vox.

 

Tot seguit, s’ha entrat dins l’Àrea de Serveis Generals. S’ha aprovat la renovació del sistema de còpies de seguretat, amb els vots a favor del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició; el pagament de 16.300 euros per situacions imprevistes, amb el mateix resultat de vots, i una modificació de crèdit per valor de 120.965 euros per atendre el pagament de cànons de la concessió de l’Ateneu Les Bases, que es finança amb sobrants del superàvit i que s’ha aprovat amb el vot a favor d’ERC, PSC i Impulsem, l’abstenció de Junts, FNC i Vox i el vot en contra de Fem.

 

Dins aquesta àrea, també s’ha tractat la delegació a la Diputació de Barcelona de la recaptació de diferents impostos, taxes i sancions, que s’ha aprovat amb el vot d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, mentre que Fem, el FNC i Vox s’han abstingut. Sobre aquest punt, podeu trobar més informació en aquest enllaç.

 

A continuació, s’han tractat dos punts de l’Àrea de Territori. En el primer, s’ha aprovat de manera provisional —amb el vot a favor de tots els grups excepte de Fem, que s’ha abstingut— una modificació del POUM en l’àmbit del Pla Parcial dels Comtals per poder consolidar el polígon industrial. I en el segon, s’ha debatut la proposta d’ordenança que ha d’establir la nova Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Manresa, que s’ha aprovat amb els vots a favor del govern i el vot en contra dels grups de l’oposició. Tal com es va explicar, la mesura no afectarà als residents a Manresa fins al 2026 (podeu trobar més informació en aquest enllaç).


El darrer punt de l’apartat de dictàmens ha estat el referent a l’Àrea de Desenvolupament Local, en el qual s’han aprovat les bases que regularan les subvencions per incentivar l’obertura de comerços al Centre Històric —amb ajuts de fins a 3.000 euros— i a la resta de la ciutat, amb ajuts de fins a 1.500 euros, i amb una dotació econòmica total de 60.000 euros. S’han aprovat amb el vot a favor de tots els grups municipals excepte de Vox, que s’ha abstingut.


Tot seguit, s’ha entrat a la part de proposicions. En aquest Ple, n’hi havia una, presentada per Junts, que ha recollit la demanda d’un grup de docents de Manresa referent a l’ensenyament secundari. En el Ple, la proposta ha estat defensada pels professors Ramon Casals, Lídia Ribas i Florenci Vallès. El text no ha prosperat en no rebre els suports necessaris. Junts i el FNC hi han votat a favor (8 vots), ERC, PSC i Fem hi han votat en contra (14 vots) i Impulsem i Vox s’han abstingut (3 vots).

 

Abans d’acabar el Ple, també s’ha debatut un punt que s’ha inclòs a l’ordre del dia com a sobrevingut referent el nou contracte de patrocini entre l’Ajuntament de Manresa i el Bàsquet Manresa, en substitució del darrer conveni que s’havia signat per a quatre anys. Es manté una aportació anual de 550.000 euros (iva exclòs), per un període de 10 anys. Durant el Ple s’ha explicat que l’Ajuntament ha encarregat, per primera vegada, un estudi sobre l’impacte econòmic que el club ha generat aquesta passada temporada portant la ‘marca Manresa’ arreu de Catalunya, de l’estat i d’Europa. N’ha resultat una valoració de 4.367.880,85 euros. L’import del patrocini equival al 12,5% d’aquest valor. L’acord s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem, Junts i el FNC, mentre que Fem hi ha votat en contra i Vox s’ha abstingut.


La sessió plenària ha encarat la part final amb el torn de preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. En aquest Ple, n’hi ha hagut 7. Junts ha demanat sobre les mesures de seguretat que s’han executat entorn del carrer Santa Llúcia en matèria de seguretat, per un incident succeït a la plaça Valldaura amb una pistola de fogueig i pel projecte d’ampliació del pavelló del Nou Congost. Fem ha preguntat sobre les queixes dels treballadors del servei de recollida de residus i el FNC sobre les inspeccions que es fan als comerços. Finalment, Vox ha demanat sobre les ocupacions il·legals i sobre la natalitat a l’Estat espanyol.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de setembre al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa