Govern obert i transparència

Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del 18 de juliol de 2024

Dijous, 18 de Juliol de 2024
Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del 18 de juliol de 2024

En el ple s’ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana, l’adjudicació del contracte de les obres de reforma de la coberta i façanes de la Fàbrica Nova, les bases per a la concessió de subvencions a entitats esportives per a programes d’inclusió esportiva per a infants i joves i també les bases per a ajudes per l’adaptació de banys d’habitatges de persones grans o dependents. També s’ha aprovat, per unanimitat, la concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic a Sebastià Catllà i Calvet

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous el ple ordinari del mes de juliol. La sessió plenària s’ha iniciat la lectura d’una declaració de suport a la víctima i condemna de l’agressió transfòbica que va tenir lloc diumenge a la ciutat.

Tot seguit, el ple ha continuat amb l’explicació de diverses resolucions d’alcaldia, entre les quals tres expedients de modificació de crèdit. Es tracta de modificacions que tenen la seva justificació per subvencions rebudes i que no estaven previstes en la seva totalitat o parcialment. Es tracta de fons per a l’adquisició de novetats editorials per a les biblioteques del Casino i l’Ateneu les Bases; per a l’elaboració de l’informe Voluntari Local de Manresa 2024 i l’enfortiment de l’Aliança Ciutadana per a la Sostenibilitat de Manresa; per als indicadors dels Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local; per a la promoció d’arts plàstiques i audiovisuals; per millores en la mobilitat urbana i el foment de l’esport. També s’han modificat partides perquè s’han acceptat subvencions del programa Interreg Europe i del SOC per al Programa Treball i Formació.

Pel que fa a l’apartat de dictàmens, s’ha començat per l’àrea d’Alcaldia, i s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups la concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic a Sebastià Catllà i Calvet, en reconeixement a la seva trajectòria personal i professional. En aquest punt hi han intervingut el director general d’Ampans, Toni Espinalt Freixes, el del patronat Sant Andreu Salut, Manel Valls Martorell, el de la Fundació, Althaia Manel Jovells Cases, i el de la FUB, Antoni Llobet Mercadé. Es tracta d’institucions i entitats en les quals Catllà hi ha tingut una vinculació molt destacada i que han promogut el reconeixement. La medalla serà atorgada al mateix Saló de Sessions municipal el proper 24 setembre.

Tot seguit s’ha actualitzat el règim econòmic dels càrrecs electes municipals. Hi ha votat a favor, ERC, PSC, Impulsem, Junts i el FNC, mentre que Fem i Vox s’han abstingut.

A continuació s’ha passat a l’àrea de Serveis Generals amb set punts. Els dos primers dictàmens corresponen a la regidoria de Recursos Humans i Govern Obert. La primera per actualitzar les retribucions del personal al servei de l’Ajuntament de Manresa, amb efectes a 1 de gener, amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte Vox, que s’ha abstingut. El segon punt ha estat l’aprovació del reglament de teletreball per al personal municipal i la seva implantació. Ha comptat amb el vot a favor de tots els grups, excepte els dels regidors del grup Nacionalista i de Vox, que s’han abstingut.

El ple ha continuat amb cinc punts de la regidoria d’Hisenda. El primer ha estat l’aprovació, amb els vots de 13 a favor dels grups de l'equip de govern (ERC, PSC i Impulsem) el vot en contra de Vox i l’abstenció de Junts, Fem i l'FNC, de l’autorització de despesa plurianual per a les obres del projecte Millora de la mobilitat de l’àrea Central, que afecten l’entorn del carrer d’Àngel Guimerà. El pressupost és de 60.000 euros per aquest any i 680.058,51 euros per al 2025.

També s’ha fet l’aprovació inicial d’una modificació de les bases del pressupost del 2024, s’han aprovat dos reconeixements extraoficials de crèdits i també s’han modificat dues partides de crèdit.

Tot seguit s’ha entrat en tres punts de l’àrea de Territori. El primer dictamen que s’ha aprovat ha estat l’adjudicació del contracte per rehabilitar la coberta i les façanes de la Fàbrica Nova. L’obra s’ha adjudicat per un valor de 7.349.091,77 euros més IVA a la unió temporal formada per les empreses Cots i Claret i Constructora d’Aro, amb la previsió que s’iniciï el proper mes de setembre. Ha comptat amb els vots favorables d’Esquerra, PSC, Impulsem, Junts i Front Nacional i les abstencions de Fem i Vox.

També s’ha aprovat, de forma definitiva, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Manresa. Ha tingut el suport dels grups que formen el govern municipal (ERC, PSC i Impulsem), els vots en contra de Fem Manresa i Vox i les abstencions de Junts i Nacionalistes.

El ple també ha aprovat l’adhesió de Manresa com a membre de ple dret a l’Associació del Camí Ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès. Ha comptat amb el suport de tots els grups, amb l’excepció de Junts, que s’ha abstingut.

Pel que fa a l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, s’han portat al ple dos dictàmens. El primer, de la regidoria delegada d’Esports i en el qual s’han aprovat les bases reguladores de les subvencions a entitats i clubs esportius per a programes d’inclusió esportiva d’infants i joves per a la temporada vinent, la 2024-2025. Hi han votat a favor tots els grups municipals, excepte VOX que s’ha abstingut.

El segon dictamen, de la regidoria de Drets Socials i Persones Grans i de la d’Habitatge, Centre Històric i Llicències, estableix les bases per a subvencions per millorar l’accessibilitat dels banys d’habitatges de persones grans i dependents. Ha estat aprovat per unanimitat de tots els grups.

Després s’ha entrat en el debat de sis proposicions dels grups municipals. La primera, de Grup Municipal Nacionalista per arranjar i dignificar la plaça Onze de setembre. S’ha aprovat amb els vots favorables del mateix grup i d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, l’abstenció de Fem Manresa i el vot en contra de Vox.

També s’ha portat a votació una proposició conjunta dels grups municipals d’ERC, Junts, PSC, Fem Manresa i Impulsem, sobre les millores necessàries a la residència de la Font dels Capellans. En aquesta moció hi ha intervingut el president de l’Associació de Veïns de la Font dels Capellans, Ernest Obradors González, i Rufí Cerdan Heredia, per part de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públics i els Drets de la Gent Gran. La proposició ha comptat amb el suport de tots els grups, excepte de Vox que s’ha abstingut.

El ple també ha votat una proposició del Grup Municipal de Vox de rebuig al repartiment de menors estrangers no acompanyats (MENA), entre els municipis. La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de tots els grups (ERC, Junts, PSC, Fem i FNC), excepte Impulsem, que s’ha abstingut i Vox que hi ha votat a favor.

Tot seguit s’han debatut dues mocions en solitari del grup de Fem Manresa. La primera per abordar la manca de piscines públiques a la ciutat. A la moció, hi han presentat esmenes Junts i l’equip de govern, que han estat acceptades, i finalment la proposició ha estat aprovada per 24 vots a favor i un vot en contra, de Vox.

La segona ha estat una proposició per a l’abordatge dels problemes derivats de les situacions relacionades amb les drogodependències al Centre Històric. Ha tirat endavant després de la incorporació d’esmenes de l’equip de govern, amb el vot a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’hi ha oposat.

L’última proposició que s’ha sotmès al ple ha estat del Grup Municipal de Junts per a la creació d’una comissió especial sobre la immigració i el conseqüent canvi sociodemogràfic que s’està produint a la ciutat. Ha estat rebutjada amb els vots en contra d’ERC, PSC, Fem, Impulsem i Vox, i els vots a favor de Junts i FNC.

Finalment, el ple ha acabat el torn de preguntes al govern, que han estat sis. El grup de Fem ha preguntat sobre com es trobava la creació d’un cicle de cinema en català a la fresca, i també, de Fem, sobre l’actuació de la policia en situacions en les quals hi ha jocs amb pilota al carrer. També Fem ha demanat sobre la cobertura arbòria a la ciutat. El Grup Nacionalista ha preguntat sobre el control de la població de coloms, mentre que Junts ha fet dues preguntes, una sobre l’estat de l’ordenança de Vehicles de Mobilitat Personal i una altra amb relació al projecte Sostre 360.

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de juliol al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa