Govern obert i transparència

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 20 de juny de 2024

Dijous, 20 de Juny de 2024
Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 20 de juny de 2024

Durant la sessió, s’ha aprovat per unanimitat la cessió d’un solar de titularitat municipal del carrer Nou de Santa Clara a favor d’Althaia, que hi construirà el nou Edifici del Coneixement, i per àmplia majoria s’han aprovat les noves subvencions per a la rehabilitació de comerços històrics i d’edificis d’alt valor patrimonial, per un import de 145.000 euros. En el Ple, els grups municipals han debatut tres proposicions.

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes de juny. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat de la contractació emergent de treballs en sis edificis de la ciutat que ho requerien i de diverses modificacions de crèdit que han servit per incorporar al pressupost municipal diners provinents de subvencions rebudes, entre les quals ha destacat l’ajut d’1.001.434,68 euros de l’Agència de Residus de Catalunya per al nou model de recollida de la brossa; el d’1.040.884,14 dels fons Next Generation i un altre de 244.223 euros de la Generalitat de Catalunya per a l’antic Col·legi Sant Ignasi i altres obres vinculades amb el patrimoni ignasià; 172.900 euros de la Diputació de Barcelona per al Pla de Desenvolupament Comunitari, i 22.000 euros, també provinents de la Diputació de Barcelona, per a l’Anella Verda.

 

Tot seguit, s’ha entrat a l’apartat dels dictàmens, que s’ha iniciat amb l’Àrea de Serveis Generals, en la qual s’ha aprovat l’assignació del complement de productivitat per al personal de l’Ajuntament de Manresa per aquest 2024 i les bases per a la concessió d’ajuts, també per al personal de l’Ajuntament, per pròtesis odontològiques, oculars, auditives i ortopèdiques i per tractaments de fisioteràpia no coberts per la Seguretat Social. Ambdós punts s’han aprovat amb el vot a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

Dins aquesta mateixa Àrea de Serveis Generals, s’han tractat diversos punts referents a la Regidoria d’Hisenda. En primer terme, s’han desestimat les al·legacions presentades a les contribucions especials del carrer Guimerà i, per tant, s’han aprovat de manera definitiva, amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, PSC i Impulsem), el vot en contra de Junts, FNC i Vox, i l’abstenció de Fem. També s’ha aprovat l’Inventari General Consolidat de Béns, Drets i Obligacions de l’Ajuntament de Manresa del 2023, que ascendeix a 249.476.569,61 euros, un 11,06% més que l’any precedent, amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem, Junts i FNC, i l’abstenció de Fem i Vox. I també la minuta del conveni de col·laboració entre l’Agència Tributària de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

En segon terme, s’han tractat diverses modificacions de crèdit per a nous projectes i inversions, que es finançaran amb sobrants de préstec d’exercicis tancats i amb part del superàvit. En concret, es destinaran 60.000 euros per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions, 165.200 euros per reformar tres habitatges socials, 100.000 euros per a la climatització del Centre Cívic Joan Amades, 120.000 euros per a la restauració d’elements singulars del patrimoni de Manresa, 30.000 euros per a un nou programa de promoció econòmica, 80.000 euros per al nou pla de promoció del comerç local i 50.000 euros per a la Festa Major de Manresa. En aquest mateix paquet, s’han destinat 493.412,90 euros per als costos addicionals que van generar les obres de l’avinguda dels Països Catalans, un cop fet el tancament, i 54.300 euros per a la liquidació de la zona blava. En l’ordre del dia, les modificacions de crèdit s’han distribuït en tres punts, dos d’ells s’han aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups de l’oposició, i el darrer amb el vot a favor de l’equip de govern i de Fem, i l’abstenció de la resta de grups.

 

Per tancar aquest capítol de qüestions d’Hisenda, s’ha establert la modalitat de plurianualitat per fer front a les obres d’urbanització del carrer Guimerà i tram nord dels Esquilets, amb 800.000 euros per aquest 2024, 2.380.000 euros per al 2025 i 1.580.196,84 euros per al 2026. S’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC i Impulsem, l’abstenció de Junts, Fem i FNC, i el vot en contra de Vox.

 

La següent àrea que s’ha tractat ha estat l’Àrea de Desenvolupament Local, en la qual s’ha aprovat per unanimitat la cessió d’un solar de titularitat municipal del carrer Nou de Santa Clara a favor d’Althaia, que hi construirà el nou Edifici del Coneixement, i també les bases del nou Premi Iniciativa Juvenil Cooperativa, amb el vot a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

Tot seguit, dins l’Àrea de Territori, s’han debatut tres punts, tots ells referents a l’aprovació de les bases que regulen les noves subvencions per a la conservació, rehabilitació i millora de comerços històrics i d’edificis d’alt valor patrimonial, per un import de 145.000 euros, uns ajuts que es van presentar aquesta setmana. S’han aprovat per àmplia majoria, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

Els darrers punts de l’apartat de dictàmens han estat els de l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, en la qual s’han aprovat per unanimitat els dies festius del 2025, que seran el 21 de febrer, per la Festa de la Llum, i l’1 de setembre, per Festa Major. També s’ha aprovat el traspàs del domini de l’escola bressol Bressolvent a l’Ajuntament de Manresa —amb els vots de tots els grups excepte Vox, que s’ha abstingut—, l’adjudicació del nou contracte del servei d’escoles bressol —amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, l’abstenció de Fem i FNC i el vot en contra de Vox— i la liquidació dels ingressos afectats de la concessió del Complex Nord Les Bases, amb el vot a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, l’abstenció de FNC i Vox, i el vot en contra de Fem.

 

A continuació, s’ha entrat a la part de proposicions i mocions. En aquest Ple, els grups municipals n’han presentat cinc, dues de les quals s'han retirat i no s'han debatut. La primera, de Vox, estava relacionada amb els empadronaments i la immigració, i no ha prosperat perquè la resta de grups hi ha votat en contra. La segona, que Fem presentava a petició del col·lectiu Adolescència Lliure de Mòbils Bages, ha estat una de les que s'ha retirat, amb la voluntat que es pugui treballar de manera conjunta amb el projecte que l’Ajuntament de Manresa està acabant de redactar sobre aquesta temàtica.

 

La tercera proposició, de Junts, demanava fer un estudi extern sobre la substitució de plataners a Manresa. No ha prosperat en no rebre cap suport. La quarta, també presentada per Junts, sol·licitava fer un estudi que identifiqui els motius pels quals hi ha manresans que marxen a viure fora de la ciutat. Tampoc ha prosperat perquè només ha rebut els vots de Junts. I la cinquena, del FNC, demanava arranjar i dignificar la plaça 11 de Setembre, però no s’ha arribat a debatre perquè el grup proposant ha decidit retirar-la i presentar-la en el següent Ple.

 

La sessió plenària ha encarat la part final amb el torn de preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. En aquest Ple, n’hi ha hagut 11. Junts ha demanat sobre la quantitat de fotomultes que s’han posat des de la posada en funcionament del sistema, sobre el pla del govern d’actuació per a la promoció del català, sobre el servei d’intermediació Enllaç i sobre el nombre d’agents de Policia Local.

 

Fem ha demanat sobre la compra de sis habitatges que la Generalitat ha fet al BBVA, sobre el temps d’espera de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, sobre la contenció econòmica que la Generalitat de Catalunya ha anunciat a Salut durant l’estiu, sobre la retolació en català als comerços i sobre els esfondraments parcials que hi ha hagut en dos edificis privats dels carrers Sobrerroca i Sant Andreu.

 

Finalment, Vox ha demanat sobre el clavegueram i sobre el personal de Serveis Socials.

 

Abans d’acabar el Ple, s’han fet dos precs: Junts ha demanat sobre els dies festius d’obertura dels comerços i Impulsem ha demanat la participació a la Universitat Catalana d’Estiu.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de juny al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa