Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 21 de març de 2024
Dijous, 21 de Març de 2024Durant la sessió, s’ha informat del tancament de l’exercici pressupostari de 2023. També s’ha aprovat l’Agenda Urbana de Manresa 2030 i les contribucions especials per a les obres d’urbanització i millora del carrer Guimerà i del carrer Santa Maria. En el Ple, s’han debatut també 6 proposicions dels grups municipals.
L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari del mes de març. La sessió ha començat amb l’explicació de les resolucions d’alcaldia, entre les quals s’ha informat del tancament de l’exercici pressupostari 2023, que tal com es va explicar en la presentació pública del 7 de març ha tingut com a resultat un romanent per disposar de 3,5 milions d’euros i una nova rebaixa de l’endeutament.
En aquest apartat, també s’ha informat de modificacions de crèdit que s’han fet dins el Pressupost Municipal d’aquest 2024, entre les quals ha destacat la incorporació de diverses subvencions rebudes, com els 27.168 euros provinents de la Generalitat per finançar la Fira ViBa o els 124.000 euros provinents del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per finançar la contractació de personal per diversos programes.
Tot seguit, s’ha entrat a l’apartat dels dictàmens, que s’ha iniciat amb els quatre punts que contenia l’Àrea d’Alcaldia, el primer dels quals ha servit per aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Manresa al Pacte Social de l’Aigua amb un ampli suport: tots els grups hi han votat a favor excepte Vox, que s’ha abstingut. En el segon, s’ha debatut l’Agenda Urbana Manresa 2030, un document que recull l’estratègia de sostenibilitat integral de Manresa en els propers anys i que s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, PSC i Impulsem) i també de Junts, mentre que Fem Manresa i el FNC s’han abstingut, i Vox hi ha votat en contra.
Pel que fa al tercer punt, s’ha tractat la designació de representants de la corporació a entitats i òrgans que requereixen representació municipal, punt que s’ha aprovat amb els vots d’ERC, PSC, Impulsem i FNC, mentre que la resta de grups s’han abstingut. I en el quart i darrer punt d’aquesta Àrea d’Alcaldia s’ha votat l’actualització del règim econòmic dels càrrecs electes municipals, amb el vot a favor de tots els grups excepte de Fem, que s’ha abstingut, i de Vox, que hi ha votat en contra.
A continuació, s’ha passat a l’Àrea de Serveis Generals, que s’ha iniciat amb les qüestions referents a Recursos Humans. Així, s’ha aprovat el nou Reglament d’ús de dades personals i dels sistemes d’informació de l’Ajuntament de Manresa (amb els vots de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut); la modificació de la plantilla de personal de l’Ajuntament de Manresa per a l’any 2024 (amb els vots de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut); la modificació de l’Organigrama Funcional de l’Ajuntament de Manresa (amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició), i les retribucions del personal al servei de l’Ajuntament de Manresa, amb efectes 1 de gener de 2023, amb els vots de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.
Tot seguit, s’ha obert el debat de les contribucions especials per a la realització de les obres d’urbanització i millora del carrer Guimerà, que es divideixen en cinc trams que tenen característiques diferenciades i en els quals s’ha proposat que els propietats facin front al 30% del pressupost: en el tram Muralla-Esquilets és d’1.433.427,66 euros, al tram Esquilets-Passeig és d’1.909.960,82 euros, al tram Passeig-Bruc és d’1.069.673,44 euros, al tram Esquilets és de 168.978,01 euros, i al lateral del Passeig és de 106.858,06 euros. A banda, els espais d’enllaç de les obres tenen un pressupost de 71.298,65 euros. Els dictàmens referents a aquests punts s’han aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC i Impulsem. Fem i FNC s’han abstingut i Junts i Vox hi ha votat en contra.
Encara dins l’Àrea de Serveis Generals, s’han aprovat també les contribucions especials per a la realització de les obres d’urbanització i millora del carrer Santa Maria, que tenen un pressupost de 346.913,16 euros, dels quals 67.514,96 euros els assumeix Aigües de Manresa. L'import sotmès a contribucions és, doncs, de 279.398,20 euros. El percentatge que s'ha proposat que aportin les propietats és del 50% (139.699,10 euros). El dictamen s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts. Fem hi ha votat en contra i el FNC i Vox s’han abstingut.
Els dos darrers punts d’aquest apartat han fet referència a dues modificacions de crèdit dins el Pressupost Municipal vigent, relacionades amb el primer repartiment que s’ha fet del romanent del 2023. Ambdós dictàmens s’han aprovat amb els vots a favor del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.
Tot seguit s’ha passat a l’Àrea de Territori, que contenia tres punts relacionats amb la contractació d’obres i serveis. En el primer, s’ha aprovat l’expedient de contractació del projecte de rehabilitació de façanes i cobertes de la Fàbrica Nova (amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem, Junts i FNC, i l’abstenció de Fem i Vox). En el segon, s’ha aprovat la modificació del contracte de neteja de les dependències municipals, que ja inclou nous equipaments com el Museu del Barroc o la comissaria de proximitat (amb els vots de tots els grups excepte de Fem, que s’ha abstingut) i, en el tercer, s’ha aprovat definitivament el projecte per rehabilitar els sostres de la Fàbrica dels Panyos, també amb els vots de tots els grups excepte de Fem, que s’ha abstingut.
La darrera àrea que s’ha tractat ha estat l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, amb dos punts. En el primer, s’han aprovat de manera inicial les bases que regulen la concessió de beques menjador, dels ajuts a l’escolarització i també del nou servei d’acollida de les escoles bressol municipals per al curs 2024-2025. I, en el segon punt, s’ha aprovat la renovació dels Consells Sectorials per al present mandat 2023-2027. Tots dos punts s’han aprovat amb àmplia majoria, ja que hi han votat a favor tots els grups excepte Vox.
A continuació, s’ha entrat a la part de proposicions. En aquest Ple, els grups municipals n’han presentat 6. El PSC ha demanat l’adhesió de l’Ajuntament de Manresa a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la Proposició de Llei de Garanties de Finançament del Sistema Educatiu Català. El text ha estat defensat per Jaume Fígols Blanch, de CCOO, i s’ha aprovat per àmplia majoria, amb els vots de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra.
Fem Manresa ha presentat tres proposicions: una per revisar el contingut de la borsa de recursos educatius, una altra per revocar la concessió d’aigua a l’empresa minera ICL i una darrera per demanar que es destini la totalitat del romanent de tresoreria del Pressupost Municipal a polítiques d’habitatge. No ha prosperat cap de les tres propostes, en no rebre els suports necessaris.
Finalment, Junts Manresa ha presentat dues proposicions: una per demanar que l’Ajuntament de Manresa faci una fiscalització activa del servei de bus Manresa – Barcelona, que no ha prosperat en no rebre els suports necessaris, i una altra per demanar una nova parada de bus al carrer Abat Oliba, que ha estat aprovada per àmplia majoria (tots els grups hi han votat a favor excepte Vox, que hi ha votat en contra).
La sessió plenària ha encarat la part final amb el torn de preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. En aquest Ple, n’hi ha hagut 8: Vox ha demanat sobre els habitatges ocupats i sobre els episodis de robatoris al Poal. Junts sobre les queixes al servei de taxis i sobre el temps que es triga a atorgar una llicència d’obres. El FNC sobre els criteris en la nova distribució de centres adscrits per a l’escolarització i sobre la catalogació d’establiments comercials històrics. I Fem Manresa sobre els articles d’opinió de Vox al butlletí municipal L’Apuntador i sobre l’apartat d’Habitatge de la web municipal.
(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de març al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa