Govern obert i transparència

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 18 de maig de 2023

Divendres, 19 de Maig de 2023
Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 18 de maig de 2023

El darrer Ple del mandat va aprovar per unanimitat donar el nom de Neus Català Pallejà a l’espai de davant l’església de Crist Rei, que es convertirà en una plaça, i el Pla per la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere, un document que marca les pautes en aquesta matèria amb propostes previstes d’aquí al 2026. El Ple també va aprovar per àmplia majoria la contractació de les obres d’urbanització del polígon del polígon del Pont Nou, per un valor de 15,5 milions d’euros. En el tram final de la sessió, els regidors i regidores que no repetiran en el proper mandat es van acomiadar i van protagonitzar els moments més emotius del Ple.

L’Ajuntament de Manresa va celebrar aquest dijous 18 de maig el darrer Ple ordinari del mandat 2019 – 2023. Ho va fer amb 24 regidors i regidores en comptes dels 25 habituals, ja que el regidor no adscrit a cap partit Miguel Cerezo Ballesteros va excusar la seva presència per motius laborals. Abans de l’inici del Ple, es va fer un minut de silenci per condemnar el darrer feminicidi ocorregut a la ciutat i per recordar la víctima.

 

La sessió es va obrir amb la informació corresponent a les resolucions d’alcaldia, entre les quals van destacar les modificacions de crèdit, per tal d’incorporar al pressupost dues subvencions que han estat atorgades a l’Ajuntament: 1.483.699,62 euros provinents de la Diputació de Barcelona per a l’ampliació de plaques fotovoltaiques a les piscines municipals i al polígon de Bufalvent i per a la caldera de biomassa del Congost, i 34.678 euros provinents de la Generalitat per a la conservació, manteniment i millora de la muralla de Manresa.

 

Tot seguit es va passar a l’àrea d’Alcaldia i Presidència, que es va iniciar amb l’aprovació per unanimitat del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i amb la decisió, presa també per unanimitat, de donar el nom de Neus Català Pallejà a l’espai de davant l’església de Crist Rei, que es convertirà en una plaça. El punt va ser defensat al Ple per Ricard Ribera Llorens, president de la Fundació Neus Català, i per Montserrat Mestres Angla, en representació del Consell Municipal de les Dones.

 

La següent àrea va ser la de Serveis Generals, amb un punt referent a la Regidoria de Recursos Humans, en el qual es va aprovar per unanimitat la plantilla de personal per al 2023, que incorpora les estabilitzacions marcades per llei, i amb tres punts referents a la Regidoria d’Hisenda, que es van aprovar de manera majoritària, rebent només l’abstenció de Fem Manresa. Entre ells, va destacar l’aprovació del finançament que haurà d’aportar l’Ajuntament per complementar les subvencions de les quals s’havia informat en el tram inicial del Ple: 164.865 euros per a l’energia renovable, que corresponen al 10% del total del pressupost, i 36.702,09 euros per a la muralla de Manresa, que correspon al 50% del total del pressupost.

 

Ja dins l’àrea de Territori, es van tractar tres dictàmens. En el primer, es va aprovar un retoc tècnic en el POUM, referent al sector de les Fàbriques Vermella i Blanca, amb els vots de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir. En el segon, es va aprovar el Pla de Millora Urbana del sector de la Dama, en aquest cas amb l’abstenció de Fem i C’s. Es tracta d’un espai per a una promoció privada en el qual s’hi podran construir 19 habitatges, 6 d’ells en règim de protecció oficial. L’operació permetrà guanyar una nova placeta davant L’Anònima, en la seva entrada pel carrer Llussà. I, en el tercer dictamen, es va aprovar la contractació de les obres d’urbanització del polígon del Pont Nou II, per un valor de 15,5 milions d’euros (més informació en aquest enllaç). El punt va rebre el suport de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir.

 

Tot seguit, dins l’àrea de Desenvolupament Local, es van aprovar dues convocatòries de subvencions, ambdues per unanimitat. La primera, destinada a aquelles empreses que implantin mesures d’eficiència energètica, que podran gaudir d’un mínim de 500 euros i d’un màxim de 1.000 euros. I, la segona, feia referència a la concessió de microcrèdits per afavorir la creació, consolidació i modernització d’empreses. La proposta, que arriba enguany a la seva 10a edició, incorpora en aquesta ocasió una nova línia per a les empreses de més de 5 anys, que s’afegeix a les dues que ja hi havia fins ara: la de projectes d’emprenedoria i la d’empreses de fins a 5 anys. Els ajuts poden arribar fins al 100% del pressupost de la inversió i/o despesa necessària, amb un límit màxim de 5.000 euros per a cadascun dels projectes. L’interès dels microcrèdits és zero i es poden retornar a quatre anys.

 

La darrera àrea que es va tractar va ser la de Drets i Serveis a les Persones, que contenia dos punts que es van aprovar per unanimitat. El primer, referent a l’adhesió de l’Ajuntament de Manresa a la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, promoguda pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, i que té l’objectiu d’avançar en el dret al temps per a tota la població, i assolir una organització del temps més equilibrada i justa. I, el segon, referent al Pla per la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere, un document que marca les pautes en aquesta matèria amb propostes previstes d’aquí al 2026. El punt va ser defensat al Ple per Carla Maria Álvarez Moreno, de l’Associació de Famílies LGTBI.

 

 

Comiats emotius al darrer tram del Ple

 

Un cop acabats els dictàmens, va arribar la part més emotiva del Ple, en la qual els regidors i regidores que no es tornen a presentar en una llista es van acomiadar amb discursos que van rebre aplaudiments de tot el saló. Per aquest ordre, van intervenir Joaquim Garcia Comas (PSC), que va posar fi a una etapa de 20 anys a l’Ajuntament de Manresa; Rosa M. Ortega Juncosa (Junts per Manresa), que durant aquest mandat ha estat regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans; Antoni Massegú Calveras (JxM), que ha estat regidor d’Ensenyament i Universitats en el primer tram del mandat i regidor d’Esports durant tot el mandat; David Aaron López Martí (ERC), que ha estat regidor d’Urbanisme i Mobilitat; Joan Calmet Piqué (JxM), que tanca una trajectòria de 12 anys a l’Ajuntament, sent regidor de Seguretat Ciutadana i de Turisme i Projecció de Ciutat en l’actual mandat, i havent tingut amb anterioritat responsabilitats en altres àrees; Cristina Cruz Mas, actual regidora de Feminismes i LGTBI i d’Ocupació, Empresa i Coneixement, que després de dos mandats ha decidit no repetir, i Valentí Junyent Torras (JxM), que com Joan Calmet va posar punt i final a una etapa de 12 anys. Junyent ha estat alcalde de Manresa entre el 2011 i el 2020 i, en aquests darrers tres anys, ha estat regidor de la Presidència i regidor d’Hisenda.

 

 

(*) Peu de foto: Moment de la votació del Pla per la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere, per unanimitat