Manresa entrarà la setmana vinent en estat d'excepcionalitat per sequera
Divendres, 03 de Març de 2023En aquesta fase d’excepcionalitat les restriccions limiten l’aigua en parcs, jardins i espais lúdics, en la neteja viària i de vehicles, entre altres. No afecten, però, l’aigua de beure, ja que la dotació d’aigua màxima a lliurar se situa en un límit de 230 litres per habitant i dia, molt per sobre del consum mitjà per habitant a Manresa. Tot i això, es recomana a la ciutadania un esforç encara més gran per minimitzar el consum d’aigua, i així evitar l’agreujament de les reserves.
La setmana vinent entrarà en vigor l’estat d’excepcionalitat per sequera en l’àmbit Ter-Llobregat decretat pel govern català, que afecta la ciutat de Manresa.
La sequera continua agreujant-se i resulta imprescindible adoptar mesures per intensificar l’estalvi i optimitzar els recursos i els consums, davant d'unes previsions meteorològiques pessimistes, i d’aquesta manera forçar la reducció de l'ús dels recursos hídrics.
Tal com estableix el Pla Especial d’Actuació en situació d’Alerta i Eventual Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en aquesta fase d’excepcionalitat les restriccions limiten l’aigua en parcs, jardins i espais lúdics, en la neteja viària i de vehicles, entre altres. No afecten, però, l’aigua de beure, ja que la dotació d’aigua màxima a lliurar se situa en un límit de 230 litres per habitant i dia, molt per sobre del consum mitjà per habitant a Manresa. Tot i això, es recomana a la ciutadania un esforç encara més gran per minimitzar el consum d’aigua, i així evitar l’agreujament de les reserves.
Les restriccions marcades són les següents:
Granges. L'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa, i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent. En qualsevol cas, les dotacions màximes s’han d’ajustar als valors previstos a la planificació hidrològica.
Reg de jardins i zones verdes (públics i privats). Es prohibeix regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte per supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, el reg de gespa es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes.
La prohibició del reg no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
Neteja de carrers i mobiliari urbà. Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident, d’un incendi, existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
Únicament pot emprar-se aigua no potable per la neteja de carrers, clavegueram, paviments, i façanes d’edificis quan aquesta procedeixi de la regeneració o del freàtic sempre que, en aquest darrer cas, es comprovi, mitjançant una avaluació hidrogeològica, que no suposa una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari. En ambdós casos cal assenyalar clarament l’origen de l’aigua, indicant que es tracta d’aigua no potable.
Neteja de vehicles. L’ús de l’aigua queda limitat a Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
Es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.
Piscines. El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
Fonts ornamentals. Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. S’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.
Eliminació de pols en l’aire. Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
A la web d’Aigües de Manresa podreu consultar les restriccions (a partir de la setmana que ve) així com consell d’estalvi d’aigua: https://www.aiguesmanresa.cat/la-sequera/
(*) Peu de foto: Imatge aèria de les instal·lacions de l'empresa Aigües de Manresa