L'Ajuntament de Manresa presenta el procés participatiu per completar el Pla que ha de revitalitzar el Centre Històric de la ciutat
Dimecres, 07 de Setembre de 2022La proposta inicial del Pla de Revitalització del Centre Històric (PIRCH) s’exposarà en un acte públic el proper 19 de setembre i posteriorment hi haurà sessions específiques de debat a l’entorn dels sis eixos del Pla i també activitats més lúdiques i familiars.
L'Ajuntament de Manresa ha presentat aquest dimecres al matí el procés participatiu del Pla Integral de Revitalització del Centre Històric (PIRCH), que s’iniciarà el poper 19 de setembre amb un acte obert a la ciutadania, on es presentaran els detalls del Pla. Així ho ha explicat l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, en una compareixença en la qual ha estat acompanyat pel regidor del Centre Històric, Josep Maria Fius Rubí, i la regidora de Recursos Humans i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana.
Potenciar l’habitatge, vetllar per les persones i impulsar el comerç i l’activitat econòmica, que es complementen amb la millora de la mobilitat sostenible, de l’espai públic i dels equipaments. Aquests són precisament els sis eixos en què s’estructura el Pla, que inclou 14 objectius estratègics que es desenvolupen en 23 objectius operatius i es concreten en 84 actuacions, totes elles alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) I l’Agenda 2030.
La proposta de Pla Integral de Revitalització del Centre Històric (PIRCH), que es presentarà el 19 de setembre per compartir-la amb la ciutadania, és fruit d’un procés iniciat per la regidoria del Centre Històric que, a nivell municipal, ha comptat amb la participació política i tècnica de totes les regidories de l’Ajuntament, així com dels grups de l’oposició. A més a més, també hi han intervingut altres agents implicats com entitats, comerços, veïns i associacions del Centre Històric.
El PIRCH recull el testimoni dels diferents programes i actuacions municipal que han tingut lloc les últimes dues dècades al Centre Històric. El darrer Pla Integral va estar vigent entre el 2001 i el 2011 i posteriorment s’han succeït plans i programes de millora que van culminar, el 2016, amb la creació de la figura del Comissionat del Centre Històric i, el 2019, amb la inclusió al govern de la primera regidoria dedicada a aquest àmbit de la ciutat.
Cal destacar que elements com la nova seu de la Generalitat, la nova Comissaria Mixta de Proximitat, el projectes de la Fàbrica Nova i de l'Anònima, el Patrimoni Ignasià –especialment aquest any 2022– o el futur Museu del Barroc, entre d'altres, han d’ajudar a potenciar aquesta revitalització del Centre Històric.
El PIRCH és un dels compromisos recollits al Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023 i es pretén que és converteixi en un pla estratègic i un full de ruta que marqui el camí que ha de seguir el Centre Històric els pròxims anys.
Un full de ruta que es preveu que es nodreixi tant del pressupost municipal, amb la inclusió progressiva de les actuacions previstes cada any en els exercicis successius –des del 2023 fins al 2030– com de la possible arribada de fons europeus o d’altres administracions. La idea és que el Pla ofereixi un marc estratègic que permeti a l’Ajuntament de Manresa participar en millors condicions en les convocatòries d’ajudes que es puguin plantejar els pròxims anys.
La previsió és que el Pla sigui una eina viva i que permeti fer front als reptes que es plantegin en cada moment. Per això, a banda del procés participatiu que properament es posarà en marxa, es farà un seguiment de la seva evolució a partir de la creació d’indicadors i de la definició de cada una de les actuacions. Tot plegat es podrà consultar a través d’una web –molt semblant a la que existeix actualment del PAM– en la que també s’hi està treballant.
Calendari del procés participatiu
La proposta inicial del Pla Integral de Revitalizació del Centre Històric (PIRCH) se sotmetrà a un procés de participació ciutadana que s’iniciarà el 19 de setembre amb la presentació del Pla en una sessió oberta a tota la ciutadania, que tindrà lloc a les 19 h a la Sala Gòtica de Sant Andreu Salut (carrer del Remei de Dalt, 3).
L’endemà, el 20 de setembre, s’iniciaran les sessions temàtiques específiques sobre els sis eixos que integren el Pla, amb un debat que se centrarà en qüestions relacionades amb l’habitatge i les persones i que tindrà lloc a les 18.30 h al Casal de les Escodines (carrer Sant Bartomeu, 50-52). El 26 de setembre a la mateixa hora hi haurà la sessió participativa sobre mobilitat sostenible i espais Públics a Casa Caritat (carrer Verge de l'Alba 5-7), i el 29 de setembre, també a les 18.30 h, es farà la sessió dedicada a promoció econòmica i els equipaments a l’edifici de Càrites i Creu Roja del carrer Joc de la Pilota, 6.
En cada una d’aquestes sessions, es convidarà a persones i entitats que tenen una vinculació específica amb cada dels sis àmbits del PIRCH per reflexionar sobre les línies d’actuació plantejades i debatre les prioritats des d’un punt de vista més qualitatiu.
A banda de la presentació inicial i d’aquestes tres sessions temàtiques, també s’han organitzat altres activitats participatives de caràcter més lúdic, adreçades a les famílies i als infants, i que tindran lloc el dissabte 24 de setembre.
A les 11 del matí hi haurà una passejada oberta a la ciutadania amb l’historiador Francesc Comas que, sota el títol “(Re) Descobrim el Centre Històric”, oferirà recorregut històric i social pels llocs més emblemàtics d’aquest àmbit de la ciutat i, en acabar, es recolliran també les aportacions dels ciutadans. La visita, que té un aforament limitat, s’iniciarà als porxos de l'Ajuntament i les inscripcions es poden per correu electrònic a regidoriach@ajmanresa.cat o trucant al telèfon 93 878 23 00.
El mateix dia 24, a partir de les 17 h, a diferents espais del Centre Històric tindran lloc també activitats adreçades especialment als infants, que podran plantejar també les seves propostes i idees per al futur d’aquest espai de la ciutat.
Finalment, la ciutadania també podrà fer les seves valoracions sobre el PIRCH i plantejar altres propostes per al Centre Històric on-line a través de la plataforma participativa Decidim Manresa.