Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 21 d'abril de 2022
Divendres, 22 d'Abril de 2022Durant la sessió plenària, es va aprovar la xifra del padró municipal a 1 de gener d’enguany, que se situa en 77.452 habitants. També van tirar endavant les bases de les ajudes a empreses per a la contractació de persones a l’atur, i una pròrroga del contracte de recollida de residus, a l’espera de poder implantar el nou model, que combinarà contenidors intel·ligents per a la ciutadania i el porta a porta per als comerços. A l’apartat de proposicions, es va aprovar un text de suport al dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, així com un acord per impulsar polítiques públiques que permetin avançar cap al reconeixement de la cura com un valor públic.
El ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa del mes d’abril de 2022, celebrat aquest dijous dia 21, es va iniciar amb la informació corresponent a diverses resolucions d’alcaldia, entre les quals hi havia diferents informes de control intern —com l’Informe Resum Anual de Control Financer— i un expedient de modificació de crèdits, que serveix per moure diners entre partides del pressupost municipal vigent.
Ja en l’apartat de dictàmens, el primer que es va exposar i votar —dins l’Àrea de Serveis Generals, que tenia un total de 8 punts— va ser el referent a la desafectació de dues parcel·les de la Plana del Pont Nou, que passen de tenir una naturalesa jurídica de bé públic a quedar incorporades al règim patrimonial. Es tracta de dues petites porcions de camí que havien deixat de tenir la seva funció amb la construcció de l’Eix Transversal, i que ara —per part dels serveis tècnics— s’ha considerat que calia modificar la seva naturalesa jurídica. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte Fem, que es va abstenir.
El segon punt va servir per aprovar, en aquest cas per unanimitat, el padró municipal a 1 de gener de 2022, que se situa en 77.452 habitants, xifra que representa un descens de 779 habitants respecte del 2021. El descens es produeix sobretot per un creixement vegetatiu negatiu —hi va haver 144 defuncions més que naixements— i per la tasca del servei tècnic municipal d’actualització del padró, que ha permès realitzar baixes per inclusió indeguda i duplicitats. Tot i el decreixement, Manresa es manté amb escreix per sobre dels 75.000 habitants, motiu pel qual continua tenint la consideració de gran ciutat.
Tot seguit, en el tercer punt de l’Àrea, es va debatre un dictamen per reconèixer pagaments a diversos proveïdors que han prestat serveis a l’Ajuntament sense haver-hi, per part del servei municipal de contractació, un contracte de caràcter menor aprovat. Els tres grups de l’oposició hi van votar en contra.
En el quart punt es va aprovar —amb els vots a favor d’ERC, JxM i C’s i l’abstenció de PSC i Fem— una modificació de les ordenances fiscals per fixar el preu per al nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Serigrafia de l’Escola d’Art. En el cinquè es va aprovar el Pla d’Ajust Consolidat —amb l’abstenció dels grups de l’oposició— i en el sisè una modificació de les bases del pressupost municipal, un aspecte tècnic per relacionar els honoraris amb cada projecte. En aquest cas, tots els grups hi van votar a favor excepte del PSC, que es va abstenir.
Els dos darrers punts d’aquesta àrea (setè i vuitè) van ser modificacions de crèdit, per tal de dotar de diners —la majoria dels quals provinents del superàvit— diversos projectes i serveis. Van tenir votacions diferents per part dels grups. El setè va incloure la revisió de la flota de grua un cop municipalitzada (9.798,64 euros), l’abonament al Consell Comarcal del Bages de la partida per fer front al transport escolar 2021-2022 (32.165,03 euros), l’ampliació de la subvenció al Festival Espurnes Barroques per a la realització del concert de Jordi Savall, dins la programació de Manresa 2022 (30.000 euros) i una partida per a la urbanització de la plaça Sant Ignasi (48.000 euros). Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxM. El PSC i C’s es van abstenir i Fem hi van votar en contra.
El vuitè va incloure una partida per fer front al muntatge i vigilància de la carpa que es va muntar a la plaça de les Oques per descongestionar el CAP Bages durant la Covid (28.484,33 euros); una altra per realitzar el pagament de les taules supletòries que s’han col·locat a la sala de plens durant la pandèmia (4.110,54 euros); una altra per atorgar una subvenció nominativa al Centre Excursionista Montserrat, que celebra enguany el centenari (3.000 euros); també una per fer el tancament amb l’antiga concessionària de la grua (213.800 euros); una altra per a la programació de la Festa Major 2022 i per al tancament de la Festa de la Llum i la Fira de l’Aixada (70.000 euros), i una darrera per a proveir llocs de treball (68.300 euros). Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor del govern d’ERC i JxM i l’abstenció dels tres grups de l’oposició (PSC, Fem i C’s).
Es va passar aleshores a l’Àrea de Territori, en la qual es van debatre sis punts. El primer dictamen feia referència a una modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal de poder tirar endavant les obres de desdoblament i soterrament del col·lector general de Manresa – Sant Joan de Vilatorrada. Es va aprovar per unanimitat.
El segon, tercer, quart i cinquè punt es van aprovar tots amb els vots del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició. Van ser dictàmens referents a la liquidació de l’exercici 2019 del servei de grua —per un import de 146.228,82 euros—, a la liquidació també del 2019 del servei de zona blava —que va sortir a zero euros, atès que els ingressos de recaptació van ser superiors als costos garantits—, a la revisió de les tarifes per aquest 2022 de l’aparcament de la Plaça Porxada, i a la pròrroga del contracte de manteniment d’instal·lacions tèrmiques i de protecció contra la legionel·la dels equipaments municipals.
En el sisè i darrer punt de l’Àrea de Territori es va aprovar —en aquest cas amb els vots a favor del govern l’abstenció de PSC i C’s i el vot en contra de Fem— la pròrroga del contracte de recollida de residus, a l’espera de poder implantar el nou model, que combinarà contenidors intel·ligents per a la ciutadania i el porta a porta per als comerços.
Ajudes per a la contractació de persones a l’atur
L’Àrea de Desenvolupament Local va tenir un sol punt. Tots els grups van aprovar per unanimitat les bases per als ajuts a empreses per a contractar persones en situació d’atur, unes subvencions que tenen l’objectiu de crear ocupació i d’afavorir el desenvolupament econòmic de la comarca. Amb un import total de 150.000 euros, les ajudes consten de dues línies. La Línia A està destinada a empreses de Manresa i l’ajut té un import de 6.000 euros. Línia B està destinada a empreses del Bages i l’ajut és de 9.000 euros. En ambdós casos, són per cada contractació a jornada complerta, o la part proporcional en cas de jornades parcials, que mínim hauran de ser del 50% de la jornada que marca el conveni d’aplicació.
Pel que fa a l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, la darrera que es va tractar, va tenir tres punts, que es van aprovar també per unanimitat. El primer feia referència a la cessió d’habitatges de titularitat municipal a Fòrum per cobrir necessitats derivades de Serveis Socials i per a la reubicació de persones afectades per processos urbanístics. Es tracta de diversos pisos situats als carrers Ignasi Domènech Puigcercós, Oleguer Miró, Mestre Albagés, Sèquia i també a la Plaça del Sol.
El segon feia referència a la pròrroga de cessió d’ús gratuïta del local municipal que utilitza l’Associació de Veïns de Cal Gravat i el tercer a la pròrroga de cessió d’ús dels espais que utilitza Gedi Gestió i Disseny SCCL a la Font dels Capellans per dur a terme projectes d’inclusió social amb infants.
Debat de tres proposicions
En el darrer tram del ple es van debatre les proposicions. En aquesta ocasió se’n van entrar tres. La primera va ser presentada per Fem Manresa en suport al dret a l’autodeterminació del Poble Sahrauí. Va rebre el suport també d’ERC i JxM, amb la qual cosa va quedar aprovada. El PSC i C’s hi van votar en contra.
La segona va ser presentada pel PSC per a la realització d’un acord de coresponsabilitat i governança amb el món local, pel que fa al foment i al finançament de l’Educació de 0 a 3 anys a Catalunya. Es va desestimar en no rebre més suports. ERC i JxM hi van votar en contra i Fem i C’s es van abstenir.
I la darrera va ser presentada per ERC, JxM i el PSC a favor d’uns Municipis i Comunitats Cuidadores, amb l’objectiu d’impulsar polítiques públiques que permetin avançar cap al reconeixement de la cura com un valor públic que ha d’esdevenir en un dret social i ciutadà. Va rebre el vot de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir, amb la qual cosa va quedar aprovada.
Pregunta per a la reobertura del dispensari del Xup
La sessió plenària es va tancar amb una pregunta del grup de Fem en relació a la reobertura del dispensari mèdic del Xup. El grup va demanar el resultat de la valoració tècnica de l’espai del dispensari, si s’havia fet la reunió amb Althaia i si l’Ajuntament estava disposat a assumir el cost de les obres de l’antic local o en el seu cas comprar o arrendar un nou local per ubicar el nou dispensari.
El govern va respondre que els serveis tècnics municipals ja han realitzat una primera visita per avaluar les condicions del dispensari i que properament s’ha de realitzar una segona visita amb Althaia per acabar de fixar les condicions adequades. També va indicar que s’havia efectuat la reunió amb Althaia, en la qual s’havia pogut constatar “la voluntat conjunta no només de no tancar el dispensari, sinó de repensar-lo en el sentit que hi hagi més i millor programa de serveis de salut adreçada a la comunitat i que, per tant, no comporti un replegament de serveis sinó tot el contrari, incrementar-los”. Finalment, va indicar que fins que no s’acabi l’avaluació de l’espai no es podrà saber “ni si serà el lloc adequat ni el cost que podrà tenir el condicionament”.