Govern obert i transparència

Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 17 de març de 2022

Divendres, 18 de Març de 2022
Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 17 de març de 2022

Durant la sessió plenària es va aprovar per unanimitat una moció de suport al poble d’Ucraïna i a la resolució dialogada del conflicte i una altra per reclamar a les entitats bancàries l’ampliació de les sucursals i de caixers automàtics a tota la ciutat. També es va aprovar per unanimitat el nou Pla Estratègic de l’Envelliment i la Dependència a Manresa, les clàusules per treure a concurs l’explotació del nou obrador compartit d’horta de la Catalunya Central i la designació d’un vial de la ciutat amb el nom de Camí de les Ínyigues. Dins les modificacions de crèdit, es van començar a redistribuir diners provinents del romanent de tresoreria i es va aprovar destinar 120.000 euros per iniciar obres de clavegueram i manteniment a la Fàbrica Nova, 76.000 euros per dedicar al programa ‘Natació a l’escola’ i 458.000 euros per destinar a honoraris d’assistència tècnica per obra nova. Així mateix, durant el ple també es va informar de la liquidació del pressupost de 2021, entre altres qüestions.

El ple ordinari de l’Ajuntament de Manresa del mes de març de 2022, celebrat aquest dijous 17 a la tarda, es va iniciar amb la informació corresponent a diverses resolucions d’alcaldia, entre les quals va destacar la liquidació del pressupost de l’exercici 2021. Tal com es va explicar en roda de premsa a principis de mes, el superàvit a 31 de desembre era de 3,7 milions d’euros, una xifra a la qual s’hi havien de restar pagaments de factures i el cost de projectes iniciats durant l’exercici, amb la qual cosa el saldo final disponible (romanent) va quedar establert en 982.000 euros (vegeu la notícia completa sobre aquest punt en aquest enllaç).

 

Ja dins l’apartat de dictàmens, el primer que es va exposar i votar va ser el que es va presentar per esmenar un error de denominació que s’havia produït en el ple anterior, quan es va designar la regidora Núria Masgrau Fontanet com a representant del grup de JxM a la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia, quan en realitat la designació era per a la Junta de la Séquia.

 

Es va passar aleshores a l’Àrea de Serveis Generals, en la qual es van debatre quatre punts de la Regidoria d’Hisenda. El primer es va aprovar per unanimitat i feia referència a l’autorització a la Cooperativa La Raval per constituir una hipoteca per construir els habitatges cooperatius a la plaça Hospital, sobre un sòl que tenen cedit, però que és municipal. També es va aprovar —en aquest cas amb el vot favorable d’ERC i JxM, l’abstenció de Fem i C’s i el vot en contra del PSC— el dictamen referent a les contribucions especials per a la urbanització del carrer Sant Andreu.

 

Els altres dos punts van ser dictàmens de modificacions de crèdit. El primer tractava qüestions més tècniques, com el traspàs de 1.500 euros a l’Associació d’Empresaris dels Trullols perquè assumeixin directament les accions de dinamització del comerç i l’increment de 6.656 euros per poder contractar la subscripció al Servei d’Orientació i obrir l’accés a webs de Graus Universitaris i Cicles Formatius. Es va aprovar amb els vots de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició. El segon va servir per començar a deduir diners del romanent de tresoreria. En aquest sentit, es va aprovar —amb els vots d’ERC, JxM i Fem i l’abstenció de PSC i C’s— dedicar 76.012,52 euros al programa ‘Natació a l’Escola’, amb la novetat que enguany se subvencionarà també el transport. Del romanent també van sortir 3.500 euros que es destinaran a l’Associació Cultural Recreativa Armats de Manresa per a la celebració del 20è aniversari, ajornat els dos darrers anys a causa de la Covid.

 

A banda d’aquests dos dictàmens de modificacions de crèdit que constaven en l’ordre del dia, com a punt sobrevingut, al final del ple, es va entrar un altre dictamen d’aquest tipus per tal de destinar també diners provinents del romanent, que van servir per dotar amb 120.000 euros una partida per iniciar treballs a la Fàbrica Nova (escomeses, clavegueram, instal·lació de mòduls o nous tancaments, entre altres, i l’entrada de la Casa d’Oficis al recinte per fer-hi tasques), 458.530 euros per destinar a honoraris d’assistència tècnica per obra nova i 174.373,59 euros per a la urbanització del carrer Sant Andreu. El punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.


 

Nou pas per al nou obrador compartit d’horta

 

Dins l’Àrea de Territori es van debatre tres punts. Per unanimitat es va aprovar el plec de clàusules per treure a concurs la gestió i l’explotació del nou obrador compartit d’horta de la Catalunya Central, un projecte de la Regidoria de Ciutat Verda. I dins la Regidoria d’Urbanisme i Mobilitat es va aprovar de manera inicial —en aquest cas amb els vots a favor d’ERC, JxM i PSC, i l’abstenció de Fem i C’s— el ‘Pla Especial Urbanístic Equipament del Parc de Bombers a Bufalvent’, un pas que permetrà al Departament d’Interior elaborar el projecte per fer el nou parc en aquest sector, i també es va aprovar —amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció de Fem— una modificació del POUM en l’àmbit dels Comtals per tal de poder millorar els accessos al polígon industrial des de la C-55.

 

Tot seguit, es va passar a l’Àrea de Desenvolupament Local, en la qual es van aprovar les bases per al concurs d’idees emprenedores i el pla d’empresa del projecte ‘Idees Joves’, de la Regidoria d’Ocupació, Empresa i Coneixement i les bases per a una nova convocatòria del Premi Pare Ignasi Puig i Simon 2022, de la Regidoria de Turisme i Projecció de Ciutat. Ambdós dictàmens van rebre el vot favorable de tots els grups i l’abstenció de Fem.


 

Envelliment i Habitatge

 

Per últim, dins l’Àrea de Drets i Serveis a les Persones, es van aprovar tres punts. Tots tres per unanimitat. El primer, de la Regidoria d’Acció i Inclusió Social, feia referència al nou Pla Estratègic de l’Envelliment i la Dependència a Manresa. Tal com ja es va explicar en roda de premsa a principis de mes (vegeu notícia completa aquí), és la primera vegada que l’Ajuntament de Manresa es dota d’un document d’aquest tipus, que marca 40 accions per dur a terme en els pròxims cinc anys amb l’objectiu de millorar el benestar integral de les persones i d’avançar cap a un model de societat i de ciutat pensat per a tothom. En aquest dictamen, va intervenir Josep Fuentes Ribas, membre del sindicat de pensionistes i jubilats de CCOO Manresa, sindicat que ha col·laborat en la redacció del pla i que abans de la Covid ja havia exposat la seva necessitat en sessió plenària.

 

En el segon punt, de la Regidoria d’Habitatge, es van aprovar les bases per a unes subvencions a petits propietaris de pisos que formen part del paquet d’ajudes que es va posar en marxa fa uns mesos per incentivar l’aportació d’habitatges buits a la borsa de lloguer social. En aquest cas, les subvencions estan pensades per compensar part dels costos que han de suportar petits propietaris quan, en el marc d’un procediment judicial per la recuperació possessòria d’un habitatge, s’hagi emès un informe social per part de l’Ajuntament en Manresa que acrediti l’existència d’una situació de vulnerabilitat residencial i se suspengui el llançament assenyalat.

 

I en el tercer punt, en aquest cas de la Regidoria de Cultura i Festes, es va aprovar designar un vial de la ciutat amb el nom de Camí de les Ínyigues, una petició provinent de l’entitat Dones Emprenedores Innovadores de Manresa (DEIM) que vol reconèixer el col·lectiu de dones que va ajudar Ignasi de Loiola en la seva estada a la ciutat. Es tracta del camí que s’inicia al carrer del Peix i que va cap al Pou de Llum i cap a Sant Pau.

 

 

Rebuig unànime a la guerra i petició als bancs

 

En el tram final del ple es van debatre dues mocions que van ser presentades conjuntament per tots els grups polítics i que, en conseqüència, es van aprovar per unanimitat. La primera per reclamar a les entitats bancàries l’ampliació de les sucursals i de caixers automàtics a tota la ciutat i la segona va ser una moció de suport al poble d’Ucraïna i a la resolució dialogada del conflicte, que al ple va ser defensada per Joaquim Collado Llort, en nom del Consell Municipal de Solidaritat.