L'Ajuntament de Manresa arriba a un acord per la compra dels terrenys on ha d'anar l'escola Valldaura
L’Ajuntament de Manresa ha arribat a un acord amb la propietat per adquirir dues finques del barri de Valldaura, als carrers Mossèn Vall i Rubió i Ors (6.500 metres quadrats de superfície en total), on és previst que es pugui construir l’edifici definitiu de l’escola Valldaura. El consistori fa així el primer pas d’una demanda llargament reivindicada pel centre, la construcció d’una escola definitiva i que es posi fi a la provisionalitat dels espais amb què funciona des del curs 2009-2010. L’operació converteix l’Ajuntament en propietari de sòl, cosa que li permetrà també disposar de terreny per a polítiques públiques d’habitatge.
L’acord consisteix en la compra de dues propietats que sumen un total de 6.500 metres quadrats per un import total de 861.332,76 euros. Les finques estan situades al carrer Mossèn Vall 7 i Rubió i Ors 2-6.
L’adquisició es durà a terme amb dos pagaments. El primer es farà abans d’acabar aquest any, per un import de 300.000 euros (150.000 per a cadascuna de les finques) que ja estaven consignats en el pressupost municipal 2021. La resta, 561.332,76 euros, es pagaran el 2022.
Les dues finques que es compraran es troben en l’indret on el planejament urbanístic ja preveia la construcció del centre escolar i dona finalment resposta a la necessitat de construir l’edifici definitiu, llargament reivindicat per la comunitat educativa del centre. Des del curs 2009-2010, l’escola funciona amb mòduls prefabricats, en un espai provisional, cedit per l’Ajuntament.
El govern de la ciutat portarà a aprovació al ple municipal de setembre l’acord de compra i l’autorització de la despesa plurianual.
D’aquesta manera l’Ajuntament fa efectiva la petició del Departament d’Educació, que el mes de juliol va enviar la petició a l’Ajuntament perquè li cedís el sòl necessari per a la construcció de l’escola. A partir d’aquí, Generalitat i Ajuntament estudiaran la millor fórmula per construir l’escola tan aviat com sigui possible.
Representants del govern municipal han comunicat aquest matí la notícia a la directora de l’escola, Marta Ferrer Peral, i a l’equip directiu. Posteriorment, s’ha comunicat en roda de premsa, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí; i el regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat; a banda de la directora de l’escola.
En la roda de premsa, molt emotiva, s’ha posat de manifest la satisfacció pel fet que finalment es faci possible la construcció de l’escola i la fi de la provisionalitat. En la roda s’ha expressat l’alegria pel fet que “després de molts anys de lluitar, ja no caldrà viure amb la incertesa de si tindrem l’escola definitiva. Avui tenim clar que Valldaura es queda, i ara comença una nota etapa en què es determinarà com volem que sigui l’escola del futur”, en paraules de l’alcalde. També el regidor Josep Gili ha remarcat la voluntat del departament d’Educació per entomar la construcció tan aviat com sigui possible, i que es comptarà amb la comunitat educativa per definir el projecte que es tirarà endavant.
Una escola en situació provisional durant més d’una dècada
L’Escola Valldaura va començar a funcionar el curs 2009-2010. La manca de disponibilitat del sòl definitiu va fer que l’Ajuntament cedís a la Generalitat uns terrenys provisionals, de titularitat municipal i qualificats de zona verda, al carrer Dos de Maig, cantonada amb Ausiàs March, on es van instal·lar mòduls prefabricats.
Durant anys hi ha hagut diversos intents per disposar dels terrenys definitius, que l’Ajuntament havia d’obtenir per cessió gratuïta a través del desenvolupament del Pla de Millora Urbana (PMU) Mossèn Vall, situat entre els carrers Mossèn Vall, Jorbetes, Bruc i Rubió i Ors. Però la crisi econòmica, la impossibilitat de desenvolupar la PMU (que implicava finançament per part dels propietaris en un moment de dificultat econòmica), han fet inviable fins ara obtenir els terrenys definitius. La situació s’havia anat allargant també pel fet que Generalitat també tenia dificultats econòmiques per tirar endavant la construcció de l’escola.
Davant aquestes dificultats, l’Ajuntament ha canviat d’estratègia i va decidir explorar l’obtenció dels terrenys a través de la compra. Això no només permet obtenir de manera ràpida les finques on s’ha de situar el nou centre, sinó que convertirà l’Ajuntament en propietari d’una part important del sector, i en total tindrà prop del 40% dels drets urbanístics de l'àmbit de PMU.
És a dir, hi entra com a propietari i, per tant, no només disposarà del sòl qualificat d’equipament educatiu sinó que també obtindrà aprofitament privat, és a dir, una parcel·la municipal per a la construcció d’uns 94 habitatges a més d’aproximadament 2.500 m2 de sostre per a altres usos (comercial, oficines i altres serveis).
Així doncs, amb aquesta operació, es farà possible la construcció de l’escola però també entrar a la propietat, coliderar el desenvolupament del sector i tenir unes parcel·les a disposició per tal de poder fer polítiques públiques d’habitatge.