Logo pam

Manresa participa en un vídeo per conscienciar la població dels maltractaments a les persones grans

Dilluns, 14 de Juny de 2021
Manresa participa en un vídeo per conscienciar la població dels maltractaments a les persones grans

A partir d’avui es podrà veure a través de canal de Youtube de l’Ajuntament de Manresa i les seves xarxes socials, per Canal Taronja i pels Cinemes Bages Centre, on es projectarà per les sales i a les pantalles distribuïdes a l’interior del recinte durant 15 dies.

Avui 15 de juny és el Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans, designat per l’ONU des del desembre del 2011.

Enguany, des del Programa de Gent Gran de l’Ajuntament de Manresa, s’ha participat en l’elaboració d’un vídeo que pretén conscienciar a la població dels maltractaments envers les persones grans, una problemàtica greu que no és prou visible. El vídeo recorrerà Catalunya mostrant el rebuig per part de les persones grans als diferents tipus de maltractaments que pateixen: físic, econòmic, psicològic, sexual..

A la ciutat de Manresa, s’ha gravat a la plaça Major amb les persones grans com a protagonistes: ciutadania i representants d’entitats de gent gran que formen part del Consell Municipal de les Persones Grans de Manresa.

La iniciativa sorgeix de la Xarxa de Territoris per l’envelliment actiu, una taula tècnica formada per més de 30 administracions: Consells Comarcals, Ajuntaments i l’Oficina de la Gent Gran activa de la Generalitat de Catalunya. La Xarxa va néixer l’any 2020 amb l’objectiu de conèixer les accions que es fan als territoris, així com promoure’n de conjuntes per promoure les polítiques d'envelliment actiu.

El vídeo es podrà visualitzar a partir a través de canal de Youtube de l’Ajuntament de Manresa i les seves xarxes socials, per Canal Taronja i pels Cinemes Bages Centre, on es projectarà per les sales i a les pantalles distribuïdes a l’interior del recinte durant 15 dies.

Per altra banda, s’ha fet entrega a diferents centres i equipaments de la ciutat, dels materials “Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans”  elaborats per a la comissió tècnica d’envelliment de la Catalunya Central en el marc del PINSAP.

Aquests materials donen continuïtat a la campanya “Tracta'm bé", que promou el bon tracte a les persones grans i sensibilitza sobre situacions en què pot quedar compromès,  per tal de prevenir el maltractament. Són imatges en forma de còmic que representen situacions en centres de salut o de benestar social en les que el bon tracte es veu compromès. Aquestes imatges s’acompanyen dels Principis del bon tracte a les persones grans, que s’engloben en 7 punts:

1.- Reconèixer la singularitat de l'altre, lluny de la generalització o l’homogeneïtzació.

2.- Comunicar-se de forma respectuosa, sense fer judicis de valor o actuar a partir dels prejudicis.

3.- Acompanyar aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona, sense banalitzar la seva experiència.

4.- Utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona, evitant els tecnicismes i garantint la intel·ligibilitat.

5.- Respectar l'autonomia i la participació d'acord amb les preferències, interessos, voluntat i desitjos de la persona, evitant la directivitat impositiva.

6.- Assegurar el dret a la intimitat i la confidencialitat com a requeriments ètics indispensables en la pràctica professional.

7.- Valorar l'escolta comprensiva i la creació d'un vincle de confiança com a fonaments de la praxi professional en el marc de la relació interpersonal.

 

A més, el passat 1 de juny es va presentar al Consell Comarcal del Bages, una Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. Una nova eina que permetrà al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar les persones grans. L’Ajuntament de Manresa ha estat part activa en el seu procés d’elaboració per part de la Regidoria d’Acció i Inclusió Social i el Programa de Gent Gran i on hi ha participat una trentena de professionals de diferents àmbits. Una eina de gestió i abordatge de les diverses situacions de maltractaments que poden afectar a les persones grans.