L'Ajuntament de Manresa edita una guia per incentivar la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis particulars
L’actual normativa ha permès simplificar els tràmits i agilitzar els terminis. L’energia solar fotovoltaica té múltiples beneficis ambientals i econòmics. Manresa és una de les ciutats propícies per instal·lar plaques solars, que es poden posar en qualsevol tipologia d’edifici.
L’Ajuntament de Manresa, a través de la regidoria de Ciutat Verda, ha presentat aquest dijous al matí una guia per incentivar la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis particulars de la ciutat. Sota el títol ‘La fotovoltaica a Manresa, generar energia solar a casa teva és ara molt més fàcil!’, la guia persegueix l’objectiu de donar a conèixer a la població que l’actual normativa ha simplificat els tràmits i ha agilitzat els terminis per poder instal·lar plaques, i pretén també fer difusió dels seus beneficis ambientals i econòmics. La guia està adreçada principalment a habitatges particulars, però també és útil per a empreses i equipaments.
La presentació ha anat a càrrec del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada. També hi ha pres part el director del Gremi d’Instal·ladors del Bages, Berguedà i Moianès, Ferran Soler Cot, amb qui s’ha consensuat el document que avui s’ha presentat.
El regidor Pol Huguet ha destacat que és la primera vegada que es concentra tota la informació referent a la fotovoltaica en un únic document i ha explicat que la guia ha de representar un primer pas “per començar a omplir les teulades de Manresa de plaques fotovoltaiques per reduir l’escalfament global, millorar la nostra sobirania energètica, democratitzar el control de l’energia i generar ocupació”, aspectes que també ha destacat el director del gremi, Ferran Soler.
L’energia solar fotovoltaica té múltiples beneficis ambientals i econòmics: No genera Co2, no contamina, evita la utilització d’energia fòssil i contribueix a la sostenibilitat del planeta. A la vegada, permet a l’usuari gestionar de manera directa la seva pròpia energia, que es podrà consumir, emmagatzemar o retornar a la xarxa per rebaixar la factura. Pel que fa al cost de la instal·lació —que té una vida útil d’uns 25 anys—, s’estima que el retorn de la inversió és inferior als 10 anys. A més, l’Ajuntament de Manresa bonifica en un 95% l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i en un 30% l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) durant dos anys. Cal tenir en compte, també, que el fet de tenir plaques solars fa que el ciutadà mantingui una independència respecte de les possibles pujades del cost de l’energia. S’estima que la mitjana d’estalvi per una instal·lació familiar estàndard és de 350 euros anuals respecte de l’energia fòssil.
Manresa és una de les ciutats catalanes propícies per a la instal·lació de plaques solars per la irradiació solar que rep. De fet, a la comarca del Bages, les noves instal·lacions s’han quadruplicat entre el 2019 (quan se’n van posar 52) i el 2020 (quan se’n van instal·lar 224), segons les dades que registra l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), que també indiquen que a la ciutat de Manresa es va passar de 10 noves instal·lacions el 2019 a 27 el 2020. Les plaques es poden instal·lar en qualsevol tipologia d’edifici. A Manresa, la tipologia d’edifici majoritària és la plurifamiliar. En aquests immobles, es poden instal·lar plaques a la teulada, que podran ser compartides i gestionades entre tots els veïns. La tramitació és molt senzilla: només cal que els veïns es posin d’acord, ho comuniquin a l’Ajuntament i encarreguin el projecte a una empresa especialitzada.
La guia es podrà trobar a la pàgina web de l’Ajuntament de Manresa, a l’apartat de ‘Medi Ambient i Sostenibilitat’. També es pot consultar directament en aquest enllaç. S’ha fet només en versió on-line perquè, tal com ha explicat el regidor Huguet, es tracta “d’un document viu, que s’anirà actualitzant amb els canvis de normativa i incentius que hi vagin havent”.