L'Ajuntament de Manresa programa visites ciutadanes a l'edifici de L'Anònima el dissabte 4 de març
La ciutadania podrà conèixer els espais de l’antiga fàbrica d’electricitat, que es rehabilitarà i es convertirà en la seu de la nova Agència de Desenvolupament Local ProManresa i que també tindrà espais dedicats a la cultura. Es mostrarà la proposta de rehabilitació i s’explicaran els serveis que acollirà l’equipament, així com la història de la que va ser la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat. La visita és gratuïta, però cal apuntar-se de manera prèvia a través de la web de Manresa Turisme.
L’Ajuntament de Manresa organitza per al dissabte 4 de març unes visites ciutadanes a l’edifici de l’Anònima que permetran conèixer els espais de l’antiga fàbrica d’electricitat, que es rehabilitarà i es convertirà en la seu de la nova Agència de Desenvolupament Local ProManresa i que també tindrà espais dedicats a la cultura. Les visites són gratuïtes i es faran al llarg del matí, de 10 a 14 hores, amb una durada de 40 minuts aproximada. L’entrada a les visites es farà pel carrer Llussà. Les inscripcions s’han obert avui i es poden fer a través de la web de Manresa Turisme.
Declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), la fàbrica de L’Anònima es va començar a construir el 1893 en un solar del carrer Llussà i és obra de l’arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa. És un edifici industrial de planta baixa més dues plantes pis, amb tres cossos d’edificació totalment diferenciats, i amb la xemeneia, situada a l’interior del recinte, com un dels seus elements característics. En els seus orígens l’edifici va ser ocupat per la Companyia d’Enllumenat, que va destinar les naus a fàbrica tèxtil i a la producció d’electricitat amb carbó. Per problemes de liquiditat, la Companyia d’Enllumenat es va transformar el 1910 en la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat (CAME). La població de Manresa la va començar a anomenar “L’Anònima”, nom popular que ha arribat als nostres dies.
Tal com s’ha explicat recentment, la rehabilitació de l’edifici —pressupostada en 4.007.157 euros— es podrà fer efectiva amb l’empenta que han donat els fons Next Generation a la ciutat, que han atorgat 2.853.565 euros per aquest projecte. En aquests moments, està en marxa el concurs per escollir l’equip d’arquitectura que redactarà el projecte. El termini de presentació d’ofertes ja s’ha tancat: se n’han presentat 27.
Durant la visita, la ciutadania podrà conèixer la història de l’antiga fàbrica d’electricitat, de la mà del Centre d’Estudis del Bages, i els nous usos que tindrà l’edifici un cop s’hagi rehabilitat. La primera planta es destinarà a les oficines de la nova Agència de Desenvolupament Local ProManresa, que agruparà els serveis municipals d’ocupació, comerç, emprenedoria i empresa amb la voluntat d’establir un sol punt de referència on convergeixin les persones que busquen feina, les que estan en disposició d’oferir-ne, els nous talents i l’activitat comercial de la ciutat. La planta baixa acollirà sales polivalents d’ús compartit, magatzems i els accessos a plantes. Pel que fa a la nau principal, ubicada en aquesta planta baixa, es destinarà a activitat cultural. I la planta soterrani es dedicarà principalment a la cultura transformadora i a la promoció de les indústries creatives, una proposta sorgida del FABA, que participarà en les visites per explicar el seu projecte.