Logo pam

L'Arxiu Comarcal del Bages i l'Arxiu Municipal de Manresa s'ubicaran en un nou edifici als terrenys de la part posterior de l'Ajuntament

Dimarts, 15 de Novembre de 2022
L'Arxiu Comarcal del Bages i l'Arxiu Municipal de Manresa s'ubicaran en un nou edifici als terrenys de la part posterior de l'Ajuntament

El nou equipament ampliarà els espais per millorar la conservació, l’accés i la difusió del patrimoni documental de la ciutat i la comarca. S’aixecarà entre el carrer del Bisbe, el carrer Vallfonollosa, el de Na Bastardes i la Baixada del Jueus, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Manresa que seran una peça clau de la reformulació urbanística de la zona.

Avui s’ha presentat l’espai on s’ubicarà la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Bages que també integrarà l’Arxiu Municipal de Manresa. La directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, juntament amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, han anunciat que els terrenys de la part posterior de l’Ajuntament de Manresa són els escollits per la ubicació del nou edifici. La unió d’aquests dos arxius en un mateix immoble millorarà la gestió integral de la documentació municipal i comarcal, tant la de caràcter administratiu com patrimonial, sigui pública o privada. Així mateix, una part de l’espai de l’arxiu comarcal es cedirà al Centre d’Estudis del Bages seguint la línia de col·laboració establerta entre els arxius comarcals i els centres d’estudis.

 

A la presentació també hi ha assistit la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols, el director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Francesc Serra Sellarès, i el cap de servei de coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals, Enric Cobo Barri, així com els responsables dels dos arxius i representants d’entitats culturals usuàries dels arxius.

 

L’arxiu s’ubicarà entre el carrer del Bisbe, el carrer Vallfonollosa, el de Na Bastardes i la Baixada del Jueus. Uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Manresa que seran una peça clau de la reformulació urbanística de la zona (vegeu plànol en aquest enllaç). Un espai al centre de la ciutat, prop de la Seu de Manresa i del també futur emplaçament de la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. La previsió és que durant l’any 2023 s’iniciï la redacció del projecte bàsic i executiu finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La redacció del projecte serà objecte d’un concurs públic. Prèviament, es faran els estudis històrics i els treballs arqueològics necessaris. El projecte executiu determinarà la integració dels edificis residencials del carrer Vallfonollosa, que estan protegits parcialment.

 

La directora general ha destacat que “hem de sumar els esforços en un nou equipament on Ajuntament i Generalitat posem a disposició de la ciutadania un arxiu modern que garanteixi la conservació, el tractament, l’accés i la difusió del patrimoni documental. A més d’incrementar la capacitat del nou arxiu fins als 14 km de documents, unes 140.000 capses d’arxiu, també cal incorporar projectes innovadors, que alhora apliquin la tecnologia per facilitar l’accés a la informació apropant-nos al món educatiu, associacions, investigadors i públic general”.

 

Al seu torn, l’alcalde de Manresa ha subratllat que l’espai escollit, en ple Centre Històric, permetrà “continuar transformant i revitalitzant” aquesta zona, on ja hi ha l’Ajuntament i diversos serveis municipals, que impliquen moviment diari de ciutadania, i molt a prop dels Jutjats Vells, on s’està construint la nova seu de la Generalitat. L’alcalde també ha posat de relleu la importància de “poder apropar l’arxiu històric a la Casa Consistorial, on ara podran retornar documents que expliquen la història de la ciutat, com el Llibre Verd de Manresa, del segle XIV, que recull els privilegis atorgats a la ciutat pel Rei Pere III El Cerimoniós”.

 

 

Ampliació de les instal·lacions

 

La construcció d’un nou edifici permetrà ampliar els espais i instal·lacions dels dos arxius, de manera que es millori la conservació, preservació i difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal. Alhora, també es podrà incidir en una millora dels serveis a les administracions, usuaris i ciutadans amb unes noves i més adequades instal·lacions. La creació d’espais de dipòsit de gran capacitat permetran un major ingrés de documentació provinent de les administracions, institucions i aquella que sigui de caràcter privat. El nou equipament permetrà executar de forma eficient i eficaç aquesta missió utilitzant els espais físics de l’arxiu (dipòsits de documents, sales de treball, sala polivalent, sala de consulta, espai pel centre d’estudis de la comarca) i els equips tecnològics (estacions de digitalització, sistema d’informació per Internet, repositori segur de documents, etc.) en la seva funció d’agent cultural i social al servei de la ciutat de Manresa i de la comarca.

 

La tecnologia i la sostenibilitat, conjuntament amb la integració amb l’entorn, des del punt de vista urbanístic, seran els tres eixos essencials del nou arxiu. Un espai de referència per Manresa, obert als ciutadans i que farà ús de les tecnologies de la informació i l’aprenentatge en l’accés i difusió dels documents.

 

Els arxius comarcals tenen en les seves línies estratègiques l’objectiu de treballar conjuntament amb els centres d’estudis locals i comarcals en l’impuls de la difusió del patrimoni a la ciutadania i la col·laboració i suport en el desenvolupament dels projectes de recerca tant en l’àmbit cultural, social, econòmic, així com d’altres.

 

 

Història de l’arxiu comarcal

 

El 7 d’abril de 1995 es va signar el conveni de creació de l’Arxiu Comarcal del Bages (ACBG), dins de la política de construcció de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya, moment en què s’ubica a l’edifici de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa, de propietat municipal. El mateix edifici acollia també el Museu Comarcal de Manresa. L’Antic Col·legi de Sant Ignasi, un edifici començat en el segle XVIII, construït al voltant d’un claustre neoclàssic, va ser un col·legi de l’orde jesuïta fins a l’any 1892. Des d’aleshores i fins acabada de Guerra Civil, l’edifici va servir com a caserna, escola, gimnàs, laboratori municipal, magatzem de la brigada i dels serveis de manteniment de l’Ajuntament, entre altres usos. L’ala est, on es troba l’Arxiu, va ser construïda a la segona meitat del segle XIX i el seu interior va ser reformat i refet completament els anys 1997-1998 arran de les obres d’adequació de l’espai per la instal·lació de l’actual Arxiu Comarcal del Bages.

 

La marxa de l’arxiu de l’Antic Col·legi Sant Ignasi permetrà disposar de més espai per a futures ampliacions del Museu del Barroc de Catalunya, les obres del qual s’estan executant en aquests moments.

 

L’Arxiu Comarcal del Bages custodia documentació pública i privada de la comarca amb 374 fons de titularitat pública i privada (fons de la Generalitat de Catalunya, de l’Administració Local, de l‘antiga administració reial, notarials, judicials, registrals, d’institucions, religiosos, d’associacions i fundacions, comercials i d’empreses, patrimonials i familiars i personals.

 

 

L’arxiu de Manresa

 

L’Arxiu Municipal de Manresa, que es va posar en funcionament  el 1981, és un servei de l'administració municipal que s’ocupa d’acollir, guardar, organitzar i posar a l’abast de la pròpia administració i dels ciutadans la documentació generada per la corporació fruit del desenvolupament de les seves competències i funcions, garantint els seus drets i deures i els dels seus administrats.

 

El fons que conserva està format per documentació generada per la materialització de les competències, funcions i activitats de l’administració municipal de Manresa i inclou documentació datada des de l'any 1901 fins al 2019.

 

La documentació municipal, a mesura que deixa d’estar activa en les funcions administratives, es transfereix al fons municipal històric, custodiat a l’Arxiu Comarcal. La unió d’aquests dos equipaments en un sol edifici facilitarà les tasques de transferència de documentació i permetrà optimitzar els recursos humans, tècnics i logístics per a un millor servei a la ciutadania.