Xuixo farcit de tomàquet
Ingredients
Per la massa del xuixo:
- 200 g de farina
- 3 ous
- 125 g d'aigua
- 125 g de llet
- 20 g de llevat
- 100 g de margarina
- 50 g de sucre
- 5 g de sal
Per fregir el xuixo:
- 100 g de sucre
- 400 cl d'oli d'oliva extra
Per la melmelada:
- 500 g de mamella de monja
- 200 g de sucre
- 2 beines de vainilla
Preparació
Per la massa de xuixo:
Fer una massa homogènia amb tots els ingredients menys la margarina (també es pot emprar mantega o llard). Un cop treballada amb les mans i estirada amb un corró, fer el primer plec, com si es plegués un llençol, on es posa a sobre la margarina pomada i es tapa amb la mateixa massa. Sense estirar-ho, tapar amb un drap i deixar reposar una hora i mitja. Tornar a estirar la massa i plegar-la de nou, així unes tres o quatre vegades, deixant uns 10 minuts de repòs entre l'una i l’altra. Acabat l’estira-i-arronsa, tallar en forma de rectangles irregulars. Posar la melmelada per sobre i enrotllar donant la forma del xuixo. Deixar fermentar durant una hora, tapats. Reservar.
Hi ha la possibilitat de farcir-lo amb la melmelada després de fregir.
Per la melmelada de tomàquet:
Rentar, treure el peduncle i picar els tomàquets. Barrejar-los amb el sucre en un cassó. Tallar al llarg la beina de vainilla i treure-li la polpa i afegir-la al cassó junt amb la mateixa beina per a donar-hi més sabor. Remenar-ho. Coure-ho a foc molt lent durant 45-60 minuts fins que prengui textura de confitura no molt espessa, retirar la beina i deixa-ho refredar. Reservar.
Per fregir el xuixo:
Oli ben calent, en una quantitat que cobreixi el xuixo. Vigilant no esquitxar-se, fregir-los fins a tenir el color daurat característic. Retirar-los del cassó i en una safata amb paper absorbent deixar-los reposar una estona per perdre l’excés d’oli. Si no s’han farcit abans a l’hora d’enrotllar-los, fer-ho ara fent servir una mànega pastissera amb un broquet per a poder-lo omplir.