Oriol Junqueras

Oriol Junqueras
Historiador i polític

La família d'Oriol Junqueras va deixar Barcelona i es va traslladar a Sant Vicenç dels Horts quan ell només tenia dos anys. És per això que considera Sant Vicenç com la seva ciutat i, de fet, sovint diu que sentir-se especialmente orgullós d'haver-ne estat alcalde. L'Oriol és historiador i professor d'universitat. Concretament, és llicenciat en Història Moderna i Contemporània, doctor en Història del Pensament Econòmic per la Universitat de Barcelona i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Parla català, castellà, italià, anglès i intenta aprendre una mica de xinès. Va ser eurodiputat entre els anys 2009 i 2011 i alcalde de la seva estimada ciutat entre el 2011 i el 2015. L'any 2011 va ser escollit President d'Esquerra Republicana de Catalunya i, un any després, diputat al Parlament. L'any 2016 el van nomenar Vicepresident del Govern de Catalunya i Conseller d'Economia i Hisenda fins que, el 27 d'octubre de 2017, el govern espanyol el va cessar de forma il·legítima a través de l'article 155 de la Constitució. El novembre de 2017 va ser empresonat de forma preventiva acusat de rebel·lió i sedició, unes acusacions que no ha admès mai ja que, com va dir durant el judici al Suprem, "votar no és delicte, impedir-lo per la força sí".

El 2019 va encapçalar les llistes d'Esquerra a les eleccions espanyoles del 28 d'abril i a les europees del 26 de maig. Esquerra Republicana va guanyar per primera vegada unes eleccions a les Corts espanyoles, i ho va tornar a fer en la repetició electoral del 10 de novembre. El 14 d'octubre del 2019 va ser sentenciat a 13 anys de presó, però això no li ha impedit seguir liderant el partit, impulsant el moviment independentista i defensant l'amnistia que ha d'acabar amb la causa general contra l'independentisme. Va poder participar a la campanya d'Esquerra Republicana per a les eleccions al Parlament de Catalunya del febrer del 2021, en què els republicans van ser la primera força, empatada amb el PSC.

Més enllà de la seva carrera acadèmica i política, Oriol Junqueras ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, com Catalunya Ràdio, RAC1 i RNE i ha sigut guionista i assessor en sèries documentals de televisió com L'Onze de Setembre de 1714, Els maquis: la guerra silenciada, Conviure amb el risc i Barcelona sota el franquisme. També he estat autor i coautor de més d'una desena de llibres. I, com a curiositat, ha treballat a l'estudi secret del Vaticà.

Vídeos relacionats