Carme Pigem

Carme Pigem
Arquitecta

Carme Pigem Barceló (Olot, 18 d'abril de 1962) és un arquitecta catalana, que forma part de l'estudi d'arquitectura RCR Arquitectes.

Entre 1977 i 1979 cursà a l'Escola d'Art d'Olot, i el 1987 va obtenir el títol d'Arquitecta per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès. Després de graduar-se al 1987, va tornar a Olot on va establir el despatx RCR Arquitectes el 1988 amb Ramón Vilalta i Rafael Aranda. Els projectes de RCR Arquitectes tenen una identitat regional, però no obstant això, mostren una consideració per les preocupacions universals com a la relació de l'edifici a l'espai existent, les necessitats de l'usuari, els efectes de canviar i el tipus de materials.

Entre 1992 i 1999 va treballar com professora de Projectes Arquitectònics a la ETSA Vallès, sent membre del Tribunal de Projectes de Fi de Carrera de la mateixa escola entre els anys 1995 i 2004. De 1997 a 2003 va ser professora de Projectes Arquitectònics a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, sent membre del Tribunal de Projectes Fi de Carrera d'eixa escola en 2003, i des de 2005 és professora convidada al Departament d'Arquitectura de l'Institut de Tecnologia de Zuric.

Al 2000 van crear com a despatx de RCR, el projecte Laboratori Barberí. El Laboratori Barberí és un punt d'encreuament entre empresa i universitat on es genera el necessari intercanvi entre pràctica professional i teoria, experiència i recerca, potenciant al màxim la creativitat i la transversalitat de disciplines per a la generació de joves talents. El despatx ha rebut el Premi Nacional de Cultura en Arquitectura de la Generalitat de Catalunya, en 2010 van ser seleccionats com a Honorary Fellows by the American Institute of Architecture (AIA), el 2012 l'International Fellows by the Royal Institute of British Architects (RIBA) i el 2015 van rebre la  Medalla d'Or de l'Académie d'Architecture Française, en 2017 del premi Pritzker d'arquitectura i el 2018 la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Vídeos relacionats