Lídia Pujol

Lídia Pujol

Lídia Pujol és cantant i intèrpret. Després d’anys d’experiència en la música tradicional jiddisch, medieval i popular, i d’haver actuat per Catalunya, Itàlia, França, Anglaterra i els Estats Units, irromp en l’escena musical catalana amb la formació Lídia Pujol i Sílvia Comes, amb la qual grava dos discos musicant poetes com Whitman, Cernuda, Ginsberg, Lorca o Prevert entre d’altres. Després de la dissolució del duo, presenta el seu primer disc en solitari, Iaie (2003), amb el que aprofundeix en la recerca de l’emoció amb la veu més enllà del límit de la paraula i posteriorment Els amants de Lilith (2007), amb el que realitza un treball de camp en els territoris de parla catalana i dins de la seva música popular fa una selecció de peces que parlen de l’abús de poder. Rep per aquest treball nombrosos premis. Les seves col·laboracions amb artistes com Mayte Martín, Dulce Pontes, Idir, Jackson Browne, Kepa Junkera, Brian Dunning (Nightnoise), Miguel Poveda entre d’altres, l’han acostat a tots els vessants de la World Music.

Ha compartit escenari i realitzat espectacles monogràfics sobre l’obra d’Allen Ginsberg i Josep Palau i Fabra, la de Maria Mercè Marçal i Jacques Prevert. Sobre les cançons i la poesia dels Trobadors Lais d’amor. Amb el grup de música antiga Ariodant, sobre la música en la obra de Shakespeare. I formant el grup Terregada, cinc veus i un repertori sagnant amb Miquel Gil i Psàlite, sobre el cançoner tradicional català.

Com a actriu ha participat, entre d’altres, en Morir de Sergi Belbel, L’òpera dels tres rals de Bertolt Brecht, sota la direcció de Calixto Bieito. Com a directora ha creat i interpretat, entre d’altres, els espectacles El Boulevard del crim presentat al Festival Grec de Barcelona, i juntament amb Lluís Llach i Albert Pla ha participat en l’espectacle Llits de Lluís Danès al Teatre Nacional de Catalunya.

Ha creat i dirigit La Cerimònia de la Llum, interpretada en monestirs i catedrals d’arreu de Catalunya, on s’hi retroben les cançons de la tradició escrita, recollides en el Llibre Vermell de Montserrat, amb el repertori tradicional oral, les cançons bressol de tota la Mediterrània. El missatge dels seus valors abasta des de la convivència entre cultures i pobles fins a la necessitat d’una lectura actual de símbols religiosos i culturals. L’estiu de 2012, a la Sala Muntaner, les “Converses singulars amb Lídia Pujol” l’han portat a conversar amb una sèrie de personatges com Teresa Forcades i Mayte Martin, entre d’altres, en un encontre en el que la música i la paraula són les protagonistes.

Al 2014 ha enregistrat el seu disc Mariam Matrem que acompanya al llibre d’Àngela Volpini La cualidad humana amb pròleg de Teresa Forcades.

L’any 2014 inicia el projecte Iter Luminis – Camí d’Identitat, amb el qual comença una gira per diferents espais emblemàtics catalans, tot unint història i música al patrimoni i a la gent de cada territori per crear una renovada tradició. Tant al disc com en directe, està acompanyada per El Cor de Vallferosa, nascut amb la voluntat de viure l’art, la cultura i l’emoció com a eines fonamentals en la construcció de la nova sensibilitat social.

L’any 2015 inicia una segona gira amb Iter Luminis. Treballs i Plaers d’Amor, una cerimònia musical i poètica que vol compartir amb el públic una mateixa orientació en el nucli de l’experiència de Teresa de Jesús, en diàleg amb la mística de Ramon Llull. El concert posa a l’abast del públic el procés d’humanització de l’ésser humà.

L’any 2017 publica el seu darrer disc i llibre-disc Iter Luminis. Un camí orientat que vol deixar constància de tot el camí musical, artístic i experiencial fet per Lidia Pujol en els darrers anys (2010-2017), representat per tres espectacles: La Cerimònia de la Llum (Cd1), Camí d’Identitat (descàrrega digital) i Treballs i Plaers d’Amor (Cd2).

Al juliol del 2018 va presentar el seu nou espectacle “Panikkar, poeta i fangador. Orient i occident sóc” al Mercat de les Flors en el marc del Festival Grec de Barcelona. Aquest espectacle forma part de la programació de l’Any Raimon Panikkar en commemoració del centenari del naixement del pensador. A l’abril de 2019 s’ha publicat una edició especial del llibre »Iniciació als Veda’ de Raimon Panikkar amb el CD de l’espectacle «Panikkar, poeta i fangador», de Lídia Pujol. Des del maig de 2019 està disponible a la plataforma Filmin el vídeo de l’espectacle al Mercat de les Flors.

La versatilitat de Lídia Pujol queda palesa en els seus espectacles en viu i en les seves gravacions, on construeix una identitat pròpia, de marcat caràcter català a partir de la música tradicional jiddisch, cèltica, medieval, sefardita, flamenca…, i on la teatralitat, la interpretació i el compromís amb el missatge, són elements indissociables de la seva proposta musical.

Vídeos relacionats