Mohamad Bitari

Mohamad Bitari

Mohamad Bitari (Síria, 1990) és un poeta, traductor, escriptor i periodista palestí. Va néixer al camp de refugiats palestins de Yarmouk, on hi va viure fins a arribar als vint-i-tres anys. La seva família va fugir de la ciutat de Natzaret el 1948 (any de la Nakba), dirigint-se a Síria després de l’ocupació del nou Estat d’Israel a Palestina.

Va començar a escriure i publicar des dels setze anys, inclosa la poesia, a la revista Al-Hadaf, fundada per l'escriptor, novel·lista i periodista palestí Ghassan Kanafani el 1969 a Beirut. Va estudiar al Departament de Filologia Hispànica i Dramatúrgia a la Facultat de Lletres i Humanitats (Universitat de Damasc), i amb els seus companys i professors va fundar un grup de teatre que va presentar l’obra de Miguel Hernández Teatro en la Guerra, amb participació en la direcció i la interpretació.

El 2011, quan va començar la revolució a Síria, va documentar violacions dels drets humans als barris del sud de la capital siriana, Damasc. A Beirut, va treballar al diari libanès As-Safir. També va treballar a la capital com a director executiu i responsable de comunicació del Teatre Babel.

Va arribar a Espanya a mitjans d’abril del 2013 i l’abril del 2014 es va traslladar a Catalunya, on va estudiar a la Universitat de Barcelona la carrera d’Estudis Àrabs i Hebreus.

Durant els darrers vuit anys, ha escrit a molts diaris, revistes i llocs webs àrabs. Ha escrit nombrosos articles sobre la història de Catalunya i la seva especificitat cultural,

Actualment viu a Barcelona, forma part del Consell d’Escriptors Perseguits de la Fundació Pen Club a Catalunya, i treballa com a traductor de literatura catalana i literatura espanyola, tambe fent clases de arab a la Autonoma. El seu darrer llibre publicat va ser Jo soc vosaltres, sis poetes de Síria, una versió bilingüe en àrab-català amb la traducció de Margarida Castells i Criballés, i en col·laboració amb les editorials Polen i Godal, i la Fundació So de Pau.

 

 

Vídeos relacionats